Hemlig rapport visar hur fack och näringsliv vill skydda svenska modellen mot EU-lagar
LO, Svenskt Näringsliv och PTK förbereder ett nytt, tätare samarbete med regeringen i EU-frågor, visar en intern rapport, kan Arbetet avslöja. Offentlig sektor lämnas utanför, trots risken att ”viktiga parter upplever sig exkluderade”, enligt rapporten.
EU inför allt fler gemensamma regler på arbetsmarknaden. De nya reglerna om dygnsvila är ett exempel på det, EU:s direktiv om minimilöner ett annat.
Det här oroar LO, PTK och Svenskt Näringsliv, som vill värna den svenska modellen där arbetsvillkoren regleras i kollektivavtal.
För att möta utvecklingen vill de ha ett betydligt närmare samarbete med regeringen än i dag.
Intern rapport
I en intern rapport som Arbetet tagit del av föreslår de ett nytt samråd där LO, Svenskt Näringsliv och PTK får information av regeringskansliet i ett tidigt skede när nya initiativ från EU är på gång – utan hinder av den utrikessekretess som försvårar parternas inflytande idag.
Tillsammans med regeringskansliet ska de också bedöma om ny EU-lagstiftning kan införas i Sverige via kollektivavtal.
I den mån lagstiftning behövs ska parterna få påverka direktiven till de utredningar där de nya lagarna tar form.
”Avsevärd rättslig inverkan”
Det nya forumet, som har arbetsnamnet ”Samrådet för arbetsmarknadslagstiftning”, får på så sätt ”avsevärd rättslig inverkan”. Syftet är att nya EU-regler ska störa den svenska modellen så lite som möjligt.
Men samrådet är exklusivt för LO, Svenskt Näringsliv och PTK.
Argumentet är att de redan har ett etablerat samarbete inom Arbetsmarknadens EU-råd, AER, där de diskuterar fram gemensamma ståndpunkter och sedan ”talar med en röst” i EU-frågor. En modell som inte ha någon motsvarighet i offentlig sektor.
Lösningen kan ifrågasättas
Risken är dock uppenbar att ”viktiga parter upplever sig exkluderade och ifrågasätter lösningen”, enligt den interna rapporten.
Därför ska även ett bredare forum för information och dialog skapas, dit Saco, TCO, SKR, Fremia med flera bjuds in. Forumet ska samlas en gång i kvartalet.
”Det bredare forumet bör vara det som betonas i den externa kommunikationen”, enligt rapporten. Parterna har inget intresse av att samrådet, som har mer ”operativ karaktär”, blir synligt utåt. ”Tvärtom, ju mer det bredare forumet är synligt, desto större tyngd upplevs det åtnjuta” – och desto mindre risk för invändningar.
Avstår kommentar
När Arbetet ber SKR och Arbetsgivarverket om en kommentar har de inte läst rapporten. SKR avstår från att kommentera rapporten eftersom den inte är offentlig.
Anders Stålsby, förhandlare vid Arbetsgivarverket, säger:
– Det är oerhört väsentligt att EU-frågor som har betydelse för arbetsmarknaden får en allsidig belysning. Att regeringen och regeringskansliet tar in synpunkter från hela arbetsmarknaden. Den svenska modellen omfattar hela arbetsmarknaden.
Peter Hellberg, ordförande i Unionen och i AER anser att parterna inte bara kan sitta och vänta.
– När direktivet om minimilöner kom såg vi nackdelarna med att komma in sent i processen. Vi kunde bara säga nej, i stället för att vara proaktiva.
Ni befarar invändningar mot att samrådet är exklusivt för er i privat sektor. Varför bjuder ni inte in övriga parter på arbetsmarknaden?
– Därför att de inte har något partsgemensamt arbete med EU-frågor så som vi har i Arbetsmarknadens EU-råd. Så länge de inte har det blir det svårt, svarar Peter Hellberg, ordförande i Unionen och i AER.
Vänder sig mot bilden av exkludering
David Johnsson, ansvarig för internationella arbetsgivarfrågor vid Svenskt Näringsliv, vänder sig bestämt mot bilden att Svenskt Näringsliv, LO och PTK skulle exkludera övriga parter på arbetsmarknaden.
– Det är regeringen som ska äga båda de föreslagna forumen. Regeringen bjuder in, vi parter står till förfogande med vår kunskap. Också parterna i offentlig sektor ska bjudas in.
Varför har inte parterna i offentlig sektor informerats om ert förslag?
– Vi informerar i första hand internt. Men vi kommer att informera fler efter hand, svarar David Johnsson.
LO:s kanslichef Elisabeth Brandt Ygeman betonar att förslagen i rapporten har tagits upp i LO:s styrelse och LO:s avtalsråd.
– Där finns Kommunal och Seko med, så de vet vad vi gör. Självklart är relationen till parterna i offentlig sektor jätteviktig.
Ska förankra förslaget
LO, PTK och Svenskt Näringsliv ska nu förankra sitt förslag, och har bjudit in företrädare för regeringen för samtal.
– Men vi kommer att tala med alla partier i riksdagen. Det här är tänkt som ett institutionaliserat samarbete som ska bestå oavsett politisk majoritet, säger David Johnsson.
Fotnot: Rapporten har skrivits av Sveriges tidigare EU-ambassadör Lars Danielsson på uppdrag av LO, PTK och Svenskt Näringsliv.