Att jaga vabbande föräldrar kommer inte rädda Försäkringskassan
Det går inte ihop att jaga vabbande föräldrar samtidigt som att man gör det lättare att fuska, skriver Arbetets ledarskribent.
Regeringen har siktet inställt på bidragsfuskare. En del av denna kontrolloffensiv är att försöka få ordning på fel och fusk med den tillfälliga föräldrapenningen, oftast kallad vab.
Nu ska arbetsgivare rapportera vab och föräldraledighet till Skatteverket. Dessa uppgifter ska hjälpa Försäkringskassan att utföra stickprov och hitta fuskare.
Stor samhällsförlust
Det är väl bra, tycker alla utom näringslivet. De hade hellre puttat över kontrollansvaret på pedagogerna på förskolor och skolor. Måtte det aldrig ske.
Men så var det det här med pengarna. Hur mycket fuskas bort egentligen? Det kan röra sig om uppemot två miljarder, visar den statliga vab-utredning som gjordes 2022. I den föreslås också mer kontroll, inte minst för att bevara försäkringens legitimitet.
Susanne Nyström skriver på Dagens Nyheters ledarsida att det daltas med de så kallade fuskarna. Visst ligger något i att slapphänt behandling av dåligt beteende riskerar att förstärka det.
Och visst är det en stor samhällsförlust, inte minst i en tid där stora nedskärningar av just Försäkringskassan beställts.
Går emot Ekobrottsmyndigheten
Men finns något som skaver i denna stränga hållning. Givetvis ska vabbande inte missbrukas men det är inte det här vår ekonomi står och faller på.
Riktigt anmärkningsvärt är dock att samma regering som säger sig vilja stoppa fifflet med ersättningar från Försäkringskassan luckrat upp reglerna kring föräldraförsäkringen. Nu kan vem som helst (oavsett ålder!) vara hemma med ett barn och få ersättning.
Experter har uttryckt oro. Självaste Ekobrottsmyndigheten var emot. Människor kan hamna i en utpressningssituation. Det kan dessutom leda till att privat barnpassning subventioneras ännu mer av staten genom att de nu kan få ut ersättning från Försäkringskassan. Med de nya reglerna skulle sådana situationer varken klassas som fusk eller brott.
Motsägelsefullt agerande
Trots att socialförsäkringsministern gärna talar om förändringarna som en jämställdhetssatsning pekar ju allt på att det inte leder till att pappor tar ut fler dagar. Tvärtom blir det troligtvis en mormor eller en nanny som gör det.
Efter de planerade neddragningarna på Försäkringskassan är läget ansträngt. Pengar måste in om våra sjukförsäkringssystem ska fungera. Det kommer dock inte räcka med att jaga småbarnsföräldrar för att rädda upp det stålbadet.
Regeringen är inte konsekvent. Är det fusk och pengar man vill åt är detta inte vägen fram. Det går faktiskt inte att dra åt på ena håller och släppa på andra.