– Det här är förmodligen en av svensk politiks sämsta efterhandskonstruktioner någonsin.

Det är lätt att hålla med Annika Strandhäll när hon helt underkänner Jimmie Åkessons försök att krishantera det faktum att han bjudit en gängmedlem till sitt bröllop.

Naturligtvis visste SD-ledaren vem Robert Hedarv är.
Och naturligtvis visste SD-ledaren att Robert Hedarv är president inom mc-gänget Comanches MC.

Hedarv är nämligen tidigare SD-politiker. Han är gift med SD-toppen Mattias Karlssons exfru. Och Mattias Karlsson är, som alla vet, en av Åkessons närmaste män.

Karlsson var vikarierande partiledare när Jimmie Åkesson var sjukskriven mellan oktober 2014 och våren 2015. I riksdagen är han ledamot i Riksbanksfullmäktige och ersättare i utrikesutskottet. Han leder SD:s idéproduktion genom tankesmedjan Oikos.

Karlssons kopplingar till Comanches är sedan tidigare beskrivna i pressen. De avslöjades av Expo i somras, SD informerades i förväg om granskningen som ledde till en del iögonfallande kommentarer.

”Risk att dras in i konflikter”

Före detta polisen Ola Fredriksson, specialist på mc-brottslighet, lät förstå att familjeband till kriminella nätverk ökar risken för att bli indragen i konflikter.

En anonym expert inom säkerhetsbedömning, med bakgrund inom Försvarsmakten, påpekade att kopplingar till organiserad kriminalitet utgör en stor risk för utnyttjanden.

Politikers kontakter med kriminella nätverk kan leda till otillbörlig påverkan, korruption och att känslig information läcker ut, vilket kan skada landets demokrati och internationella relationer, sa säkerhetsexperten till Expo.

Så lät det i somras.

Vice statsministern minglade med gängman

I Danmark är Comanches en allvarlig konkurrent till mer kända mc-gäng som Hells Angels och Bandidos. Man har dessutom varit i konflikt med svenska kriminella med kopplingar till en av våra mer ökända gängledare.

Och i den danska dokumentären Brutalt brödraskap beskrivs Comanches som en internationell mc-klubb som ”till 100 procent” styrs från Danmark av presidenten Nadim Khan. Vi vet också att även svenska polisen bedömer att Comanches är ett kriminellt nätverk som ingår i den grova organiserade brottsligheten.

Nu minglade alltså en höjdare i den här organisationen obehindrat runt bland horder av svenska lagstiftare – och vice statsminister Ebba Busch.

Att betrakta det som helt oproblematiskt är farligt naivt.

Handlar om rikets säkerhet

I det här landet har vi har viss erfarenhet av hur personliga relationer kan leda till säkerhetsrisker. I november är det till exempel 47 år sedan Dagens Nyheter publicerade en artikel om att det fanns en hemlig polispromemoria som pekade ut tidigare justitieministern Lennart Geijer (S) som misstänkt sexköpare.

Saken kom senare att kallas Geijeraffären och i vår tid har mycket handlat om de prostituerades unga ålder. Inte minst sedan filmen Call girl hade premiär 2012.

Men då, på 1970-talet – när köp av sexuella tjänster ännu inte var olagligt – handlade frågan till stor del om rikets säkerhet.

En av anledningarna till att polisen spanat mot den bordell där Geijer troddes ha köpt sex var att även anställda vid öststatsambassader var kunder där. Några av de prostituerade hade kontakter med den polska ambassadens KGB-officerare. Geijers eventuella sexköp var alltså en säkerhetsrisk, i polisens ögon.

SD har många band till mc-kriminalitet

Det är samma sorts oro som ekar när Expressen intervjuar Mats Karlsson, chef för underrättelseenheten i polisregion Syd, om gästlistan på Jimmie Åkessons bröllop:

– Alla närmanden mellan organiserad brottslighet och i det här fallet lagstiftare är bekymmersamma, oavsett om det är oavsiktligt eller inte.

Ytterst är det detta som skandalen kring Åkessons bröllop handlar om.

Redan inför valet 2022 avslöjade Expressen och Acta Publica att 64 kandidater till riksdagen och kommun- och regionfullmäktige hade dokumenterade kopplingar till den kriminella mc-miljön. Det parti som hade flest kandidater med färskast och tydligast kopplingar var Sverigedemokraterna.

– Om du rör dig i en miljö där hot och våld förekommer och där utpressning, mord och narkotikahandel har förekommit så utsätter man sig för en enorm risk som makthavare att bli påverkad och försätta sig i en sårbar situation, sa Amir Rostami, docent och lektor i kriminologi, om granskningen då.

Saknar ryggrad

Det är detta som Jimmie Åkesson nu försöker vifta bort eller rationalisera. Och Mattias Karlsson har på sociala medier slagit fast att han ”inte utan tillfredsställelse” ska granska de journalister som ställt frågor om partiledarens omdöme när han bjuder in till fest.

Så ser maktens arrogans ut.

Statsminister Ulf Kristersson och justitieminister Gunnar Strömmer begriper förstås det djupt problematiska i hela affären och vilka återverkningar det riskerar få för politikens trovärdighet som garant för ordning och rättvisa.

Men moderatmännen förmår inte sätta ner foten eftersom deras makt bygger på att Jimmie Åkesson och Mattias Karlsson är på gott humör.

Så ser maktens brist på ryggrad ut.