– Han har halkat och åkt igenom skyddsräcket, säger Mats Eriksson, presstalesperson på polisen, om den man som omkom efter en fallolycka på ett bygge norr om Stockholm på torsdagen.

Mats Eriksson säger att mannen var i medelåldern.

Olyckan skedde vid takarbete vid bygget av två sporthallar i Rydbo i Österåkers kommun.

”Otrolig sorgsna”

Svea Byggteknik är totalentreprenör för bygget. Företagets vd Christopher Arping uppger att den omkomne mannen var en egenföretagare som jobbade åt en underentreprenör till Svea Byggteknik.

– Vi är otroligt sorgsna över att det här har inträffat, det ska inte kunna ske, säger Christopher Arping till Arbetet.

– Man jobbar aktivt hela tiden för att sådant här inte ska kunna hända och så står man här med händelsen framför sig. Vi kan inte riktigt finna ord, fortsätter han.

Åtta meters fall

Han säger att det man vet är att fallskyddet som fanns monterat har brustit. Mannen föll igenom det och föll därefter från ungefär åtta meters höjd.

– Det är väl det utredningen mest kommer fokusera på – hur skyddet inte kunde hålla så som det var avsett att göra, säger Christopher Arping.

Olyckan ska nu utredas av såväl Polisen och Arbetsmiljöverket som företaget.

Vittnen hörs

Det finns vittnen till olyckan, andra personer arbetade i närheten.

– De ska höras eller har hörts. Och det pågår en teknisk undersökning som kommer fortsätta ett tag till, säger Mats Eriksson på Polisen.

Christopher Arping säger att företagets fokus nu varit att ta hand om personalen. Arbetsplatsen är stängd under fredagen och krisstöd har kopplats in.

– Kristeamet är närvarande och finns för alla att höra av sig till. Och sedan har vi en återsamling på måndag med alla på plats.