När Dagens Nyheter går igenom riksdagsomröstningar i migrationsfrågor visar det sig att Socialdemokraterna och Tidöpartierna är överens om det mesta.

Socialdemokraterna har helt enkelt röstat på alla regeringens förslag.

Det är i sig ingen överraskning.

Efter de förslag som riksdagsledamot Lawen Redar har lagt fram, i en av de sju arbetsgrupper som just nu formar Socialdemokratisk politik inför valet, står det klart att Socialdemokraterna vill undvika migration som en konfrontationsfråga i valet.

Det innebär att när nu Sverige har lagt sig på EU:s miniminivå för invandring så kommer Socialdemokraterna inte att vilja öka den kvoten. I stället vill man fokusera på hur de invandrare som kommit hit ska integreras bättre.

Konkurrenskraften hotar att kapsejsa

Nedgrävda djupt i dyngan av förbrukad politik ligger därmed rapporterna om att EU behöver öka invandringen kraftigt under de närmaste 50 åren för att möta Europas brist på arbetskraft.

Naturligtvis är rapporternas larm fortfarande en realitet, men det politiska opinionstrycket är för starkt.

Socialdemokraterna kommer alltså att fortsätta strypa invandringen till ett minimum och kombinera den politiken med tal om bättre integration.

Men vad har hänt med kraven på en mer rättvis ekonomisk politik?

Tidöregeringen uppvisar en total handfallenhet inför dagens stora industrisatsningar. Sveriges internationella konkurrenskraft hotar att fullständigt kapsejsa under vår konservativa regering.

Regeringen nöjer sig med att i stället höja rutbidraget till rika och att propagera för sänkta löner för arbetare. Det är reformer som är helt meningslösa för Sveriges tillväxt.

Var finns den socialdemokratiska kritiken?

Marknadsskolan gröper ut likvärdigheten

Vi ser nu hur välfärden monteras ned. Vi ser hur vården skärs ned och stödåtgärder i skolan minimeras.

Den extremt marknadsstyrda skolan har gröpt ur likvärdigheten, något som är direkt avgörande för resten av livet för våra skolelever.

Forskningsmyndigheten IFAU har pekat ut två faktorer som avgörande för den allt större utslagningen av elever och deras svårigheter att ta sig in på arbetsmarknaden. Det är dels avskaffandet av enhetsskolan, dels införandet av betyget F, underkänt.

Enhetsskolan, där man fick samma utbildning var man än bodde i Sverige, ersattes av en offentligt finansierad marknadsskola, där skolföretagens vinster överordnas såväl elevernas kunskap som undervisningens likvärdighet.

Sverige är det enda land i världen med detta miserabla system.

De som systemet först slår ut är arbetarklassens barn medan överklassens barn i dagens marknadsskola kan köpa sig högre betyg.

Det har fått högskolor att slå larm om elevernas usla kunskaper trots höga betyg.

Skylla allt på invandrarna?

Ska vi mot bättre vetande och mot all vetenskaplig forskning skylla allt på invandrarna?

I Magdalena Andersons linjetal i våras pekades det socialdemokratiska motståndet mot marknadiseringen av det svenska samhället ut som huvudlinjen i en socialdemokratisk strategi inför valet.

Skolan skulle ”avmarknadifieras”.

Vägar och järnvägar fungerar inte. Utförsäljningar och marknadsexperiment har kommit till vägs ände, hette det i linjetalet.

Jaså?

Var finns den kritiken nu? Var tog marknadskritiken vägen?

Glöm inte pensionssystemet

Och var tog kritiken mot Sveriges usla pensionssystem vägen? Pensionssystemet klubbades på 1990-talet och skulle inte ha givit en krona mer till någon enda svensk som nu går i pension även om det inte hade kommit en enda invandrare till Sverige.

Ändå har SD lyckats väl i sin propaganda om att pensionerna är usla på grund av invandringen som skedde 2015, 20 år senare efter att systemet klubbades.

Det är skickligt.

Men var finns den socialdemokratiska motbilden?

Naturligtvis kan Socialdemokraternas fortsätta klaga på invandringen och hoppas vinna tillbaka en del LO-anslutna som i ilska över en raserad skola, en havererad välfärd och usla pensioner sväljer invandrarbetet och röstar på ett högerextremt parti.

Tågen måste gå

Men att landets undersköterskor och övriga vårdanställda får sina liv sönderslagna i en arbetssituation där de måste rusa runt som råttor för att klara alla åtaganden beror inte på invandringen.

Det beror på neddragna resurser och på styrsystemet NPM, New Public Management, ett system för minutstyrning av personalen, som skapats uteslutande för att ge ägarna till vårdföretagen maximal vinst.

Personalen och patienterna struntar man i.

Visst är integrationen viktig. Men för att skapa ett fungerande samhälle krävs tåg som går i tid, ett omfattande välfärdssystem som omfattar alla oavsett inkomst, rimliga pensioner till alla när arbetslivet är slut och – naturligtvis – ett fullständigt totalförbud mot dagens marknadsskola och ett återinförande av enhetsskolan.

Om Socialdemokraterna glömmer denna grundlinje är det fritt fram för en ny konservativ SD-ledd regering som vinner valet.

Strategin att skylla alla olyckor på andra folkgrupper har högern nämligen en betydligt bättre organisation för. Den linjen grundades redan på 1930-talet.