Höginkomsttagare drog vinstlotten i regeringens budget som släpptes i dag. Det hävdar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank i en artikel i Arbetet.

Framför allt handlar det om det sedan tidigare aviserade jobbskatteavdraget som är tänkt att rikta sig till främst medelinkomsttagare.

Men effekten av skattesänkningen slår ändå väldigt olika. För de med lägst inkomst kan det röra sig om summor under 100-lappen, medan det för andra kan handla om flera tusen kronor i månaden.  

LO: Regeringen stöttar höginskomstagare

Enligt LO:s ordförande Johan Lindholm är det förvisso positivt att regeringen satsar mer än vad vissa bedömare ansåg vara möjligt. 60 miljarder läggs på reformer nästa år, varav cirka 40 procent går till hushållen.

Samtidigt är de pengar man lägger felprioriterade, anser Lindholm.

– LO-förbundens medlemmar har burit Sverige genom pandemin och inflationen. Nu får en undersköterska 150 kronor i skattesänkning. Det är klart att det inte är dåligt för ett LO-hushåll. Men det är ju tydligt vilka regeringen egentligen stöttar, säger han till Arbetet.

Hög chef får över tre tusen

LO hade i stället velat se fler insatser till låginkomsttagare, till exempel genom slopad karensdag eller höjda barnbidrag.

– Ställ de här pengarna som undersköterskan får mot att en hög chef eller minister får över tre tusen kronor i skatt varje månad. Det kostar miljarder som hade kunnat bygga Sverige starkare eller riktas mot LO-förbundens hushåll, säger Johan Lindholm och avslutar:

– Samhället går isär och återigen är de största förlorarna Sveriges arbetarkvinnor.

Lindholms tidigare arbetsgivare Byggnads kritiserar också regeringsbudgeten. Framförallt gällande avsaknaden av reformer för att få fart på byggandet. Även Handels och Kommunal ger regeringen underkänt för avsaknaden av välfärdsreformer.

Budgetnyheter 2025

  • Nytt jobbskatteavdrag – främst medelinkomsttagare
  • Sänkt skatt på pension – pensionärer
  • Uppskriven brytpunkt för statlig skatt – främst höginkomsttagare
  • Borttagen avtrappning av jobbskatteavdrag – höginkomsttagare med månadslöner över 65 000 kronor.
  • Förlängt, men nedtrappat, förstärkt bostadsbidrag till barnfamiljer – barnfamiljer med små marginaler
  • Höjd sjukpenning i särskilda fall – de som fyllt 30 och inte kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning och tidigare haft aktivitetsersättning, omkring 4 000 personer.
  • Höjd reduktionsplikt – klimatet
  • Sänkt drivmedelsskatt – alla bensin- och dieselbilsförare, främst de som kör långt
  • Skattefritt ISK-sparande upp till 150 000 för 2025 och 300 000 från 2026 – de som kan avsätta pengar till sparande.