Medan det är julafton för den ekonomiska eliten i Sverige är det fasta för dem som har allra minst. Sjuka, arbetslösa och löntagarna med inkomster under riksmedianen ser ut att bli utan både stöd och skattelättnader.

Men av de 60 miljarder som finansdepartementet har att fördela går 28 miljarder till skattesänkningar. Arbetets ledarredaktion har listat det sämsta av det sämsta.

Börshajarnas skatt sänks 

Schablonskatten för de första 300 000 kronor som man sparar i ISK, investeringssparkonto, tas bort lagom till 2026. Flera miljarder trollas bort ur statskassan. 
 
Reformen har skjutits i bitar av Ekonomistyrningsverket (ESV) och Konjunkturinstitutet (KI). Regeringens ambition att fler ska börja spara flyger inte i verkligheten.

Det är en skattesänkning för de som redan har och belönar de som tar stora risk och har stora börskunskaper.

Unga blir av med gratis tandvård

Ska man sänka skatten är det för dyrt att låta ha folk ha bra tänder.

Så därför plockar regeringen bort gratis tandvård för unga: åldersgränsen för den avgiftsfria tandvården sänks från 23 till 19 år. 
 
– Vi hade helst sett att avgiftsfriheten för de unga vuxna fick vara kvar. 20-23-åringar har ofta dåligt med pengar, de studerar, kanske flyttar hemifrån. Ju längre man kan hålla tänderna friska, desto mindre tandvård behövs på äldre dar, säger Eva Ljung, vd vid Folktandvården till Mitti. 

Tänka på framtiden? Sådan politiskt korrekt idealism har vi gjort oss av med för länge sedan. 

Berätta om nästa skattesänkning i stället! 

Miljonärerna får massiva skattesänkningar 

Avtrappningen av jobbskatteavdraget vid högre inkomster ska slopas. Därmed sänks också marginalskatten, skatten på den sist intjänade tusenlappen.  

Ambitionen med sänkningen är att människor ska “arbeta mer” men sänkt marginalskatt gynnar särskilt människor med miljoninkomster.  
 
Tjänar man 800 000 kronor per år sänks ens skatt med futtiga 116 spänn. Vill man vara snäll kan man säga att regeringen skapar incitament att tjäna över 2,5 miljoner kronor per år. Då sänks ens skatt med 47 237 kronor. 

Välfärden och skolan mosas

Sänkningen av marginalskatterna kostar staten 4,71 miljarder. Samtidigt varslas närmare 4 500 personer i vården och omsorgen. Att låta dem jobba kvar skulle ha kostat cirka 3 miljarder. Så kan man prioritera.

Samtidigt står skolan inför de värsta nedskärningarna på 30 år och det möter regeringen med en axelryckning och otillräckliga statsbidrag.  
 
På kort sikt betyder det nedskärningarna färre elevassistenter, nedlagda skolor, färre kuratorer, halvklasser som blir helklasser, sämre stöd till elever med särskilda behov och ökad administrativ börda för lärare och rektorer. 
 
Så kan man också prioritera. 

Dyrare lån (om man inte köper en yacht)

Regeringen avtrappar ränteavdragen för lån utan säkerhet, så kallade konsumtionslån. 

Tanken är inte dum. Aggressiva låneföretag varit helt oreglerade och har i tider av kris bidragit till att fler människor belånat sig med ockerräntor.

Det är ingenting som bör uppmuntras, inte minst då fler faktiskt hamnar hos kronofogden. 

Men svenska bostadsägare får fortsatt miljardstöd för att betala ränta på bostadslån till bankerna. Och, som ETC var snabba att rapportera, så undantas lyxyachter och privatjet från ränteavtrappningen. De stackarna som både är rika, vill unna sig att resa både miljöfarligt och svinlyxigt ska så klart få fortsatt statligt stöd. Styrkekram till dem.