S-lotter eller korruption – du väljer
Säga vad man vill om politiska lotterier men den ordningen är i alla fall en bättre än moderat oordning, skriver Arbetets politiska redaktör.
När Dagens Nyheter i förra veckan avslöjade flera missförhållanden inom säljorganisationen som hanterar Socialdemokraternas lotteriverksamhet tänkte jag på det som i huvudsak ett problem för arbetarrörelsens opinionsbildning.
Magdalena Andersson har ju gjort SD och regeringens vilja att förbjuda partilotterier till bevismaterial A i att Ulf Kristersson inte är demokratiskt pålitlig. Oavsett vad man tycker om lotterier och hur de säljs så slår man inte sönder oppositionens sätt att finansiera sig, löd argumenten.
I detta har de för övrigt fått stöd av bland andra moderater som Ulrica Schenström och liberalerna på Dagens Nyheters ledarsida.
Det här struntar väl väljarna i men hur fan kan man slarva bort sitt momentum genom att outsourca försäljningen av partilotterna till ett telemarketingbolag i Barcelona som riktar in sig på förvirrade och äldre samt döljer att de säljer abonnemang?
Tänkte jag i torsdags.
”Varför har vi en vd?”
Sedan avslöjade Expressen att en försäljningschef på telemarketingbolaget varit efterlyst för brott i Sverige och förekommit i flera utredningar om skjutningar i Malmös gängmiljö.
Sedan avslöjade Svenska Dagbladet att ännu fler anställda kring telemarketingbolaget kan kopplas till organiserad brottslighet. Däribland en av tolvåriga Adrianas mördare.
Det är så genant att jag nu tycker det vore en mindre sensation om förvecklingarna kring sossarnas lotteriförsäljning inte slår mot partiets opinionssiffror.
Det mesta om den här affären är förstås redan sagt men det är svårt att komma förbi det orimliga i att ett parti som säger sig vilja ta tillbaka den demokratiska kontrollen över samhället har avhändat sig den demokratiska kontrollen över det egna lotteriet.
Jag tänker att Erik Nises, kommunstyrelsens ordförande i Borlänge, satt fingret på något väsentligt:
”Det är ju så här Ulf Kristersson vill ha det. Med företag utan kollektivavtal som säljer saker i telefon från utlandet. Regeringen vill inte reglera spelmarknaden. Men hur kan S ens vara där? Varför har vi en vd? Varför har vi inte en lottoansvarig?”
Dömda mördare i Barcelona
Sedan dess har Kombispels vd Jonas Lindholm tvingats att lämna sitt uppdrag. Hela styrelsen – där händelsevis också partikassören och vice gruppledaren för S i riksdagen sitter – uppmanas att lämna sina poster vid en extrastämma.
Sundbybergs tidigare kommunalråd Jonas Nygren – som närmast kommer från pa-byrån The Swedish Thing – är ny vd och han har ”fått i uppdrag att se över hela verksamheten inklusive kundtjänst”. Möjligen kommer huvuden att få rulla även på particentralen.
Oavsett hur det blir med den saken så får vi nog räkna med att SD och regeringens förslag om att förbjuda politiska lotterier blir verklighet i någon form. Motargumenten om att man inte ska använda regeringsmakten för att göra motståndarna fattigare kommer alltid kunna kopplas ihop med dömda mördare som säljer kombilotter från Barcelona.
Bra jobbat alla inblandade.
Rundar förbudet
Däremot bör fler fundera över vad Ulf Kristersson sa när Moderaterna startade eget lotteri fyra år sen: att det är bra att inte vara så beroende av offentliga bidrag och i stället bli mer beroende av vad människor ger frivilligt.
Det frivilliga givandet är högern nu experter på, med eller utan lotteri.
I en kommande rapport från tankesmedjan Tiden tittar Emma Fastesson-Lindgren närmare på högerns metod att genom föreningar och insamlingsstiftelser i hemlighet betala opinionsbildning och politiska kampanjer.
När syftet är att runda förbudet mot anonyma bidrag till partier så finns det en oerhörd kreativitet.
Säga vad man vill om politiska lotterier men den ordningen är i alla fall en bättre – om man gillar det här med demokratisk insyn i vem som betalar för kampanjer och politik.