– Att fylla år kändes som en bestraffning.

Det sade multisjuka Sandra till Arbetet förra våren. Födelsedagen som kändes som en bestraffning var när hon fyllde 30 år. Då upphörde hennes aktivitetsersättning, som betalas ut till personer mellan 19 och 30 år som inte kan arbeta på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning.

I stället fick Sandra, som egentligen heter något annat, något som heter sjukpenning i särskilda fall, som ger mycket mindre pengar än aktivitetsersättningen.

Går minus varje månad

I Sandras fall innebar det att hon förlorade omkring 7 000 kronor i månaden.

Det var för fem år sedan. Sedan dess har hon gått minus varje månad.

– När alla räkningar är betalda har jag 1 000 kronor över till mat och allting annat, säger Sandra, som har turen att ha föräldrar som kan hjälpa henne.

– Utan dem hade jag inte klarat mig.

Bipolär med leukemi

Sandra är bipolär och har leukemi och hennes mediciner kostar flera tusen varje månad. Utan högkostnadsskyddet, som gör att kostnaden ändå inte blir mer 2 850 kronor per år, hade det aldrig gått.

Bara sprutorna hon måste ta på grund av leukemin kostar 7 000 kronor per uttag och då räcker de i två månader.

– Men varje gång högkostnadsskyddet nollställs så måste jag ut med närmare 3 000 kronor extra den månaden.

De flesta ersättningar från Försäkringskassan räknas upp varje år, men det gäller inte sjukpenning i särskilda fall som har varit på samma nivå sedan 2012. Sedan dess har inflationen gröpt ur värdet ordentligt. Inkomsten hamnar under det som i dagligt tal kallas existensminimum, alltså den summa som anses nödvändig för att klara utgifterna i vardagen, som mat, kläder och el.

Höjs med 44 procent

Från den 1 januari nästa år blir det alltså en förändring, om regeringen får bestämma.

I dag är maxersättningen 4 800 kronor i månaden. Efter höjningen blir den i stället 6 900 i månaden före skatt. En höjning med 44 procent. Även bostadstillägget höjs.

– Så sammanlagt kommer jag få ungefär 3 800 kronor mer i månaden. Förhoppningsvis kommer jag kunna bli lite mer självständig och klara mig utan mina föräldrar.

Så i första hand handlar det inte om några större förändringar i hennes levnadsstandard, utan snarare att hon kan betala mer med egna pengar.

Men en sak hoppas hon kunna börja med igen, något hon ägnade sig mycket och framgångsrikt åt när hon var yngre, innan hon blev bipolär.

– Jag skulle vilja börja rida igen. Med lite mer pengar kanske jag skulle kunna bli medryttare någonstans. Det behöver inte vara så dyrt, säger Sandra.

Sjukpenning i särskilda fall

Ersättningen kan ges till den som tidigare fått aktivitetsersättning. Oftast är det personer som aldrig jobbat och därför inte har någon sjukpenninggrundande inkomst, sgi. Det innebär att de inte kan få vanlig sjukpenning.

Enligt Försäkringskassan är det i dagsläget omkring 4 000 personer som får ersättningen.

Ersättningen vid 100 procents sjukskrivning höjs från 160 kronor till 230 kronor per kalenderdag, eller från 4 800 kronor till 6 900 kronor i månaden före skatt.

Även det skattefria bostadstillägget till gruppen som har sjukpenning i särskilda fall höjs, från ett maxbelopp på 7 000 till 8 700 kronor i månaden.

För den som har barn finns ett barntillägg som nu höjs med 500 kronor per barn.

Enligt regeringens beräkningar kommer höjningen att kosta statskassan omkring 160 miljoner kronor.