Magdalena Andersson vill inte ta ställning till förslag om kortare arbetstid
S-ledaren Magdalena Andersson vill inte ta ställning för eller emot förslaget om arbetstidsförkortning som hon menar först ska malas genom partiet. ”LO har ju varit tydliga med att de helst ser en avtalslösning”, säger hon.
Den 9 augusti kallade en av Socialdemokraternas idégrupper till presskonferens för att presentera förslaget om arbetstidsförkortning med bibehållen lön. Strax därefter fick gruppen kritik från alla håll. Från näringslivet för att det hotade ekonomin och tillväxten. Från förespråkare av kortare arbetsveckor för sin saktfärdighet. De tyckte helt enkelt inte det räckte, att som gruppen föreslog, gradvis sänka arbetstiden till 35 timmar men vara helt klara först år 2035.
Men var partiet kommer landa och hur partiledare Magdalena Andersson kommer ställa sig är svårtytt.
– Vi har ju fått 200 förslag från de här arbetsgrupperna. Så alla de kommer nu att diskuteras och processas i vårt parti, och en del kommer tas vidare i riktlinjer inför partikongressen och annat kommer inte att göra det. Vi är inte i den fasen i den här processen att vi tar ställning för eller emot, säger Magdalena Andersson till Arbetet.
Du har en åsikt som du inte vill säga, eller?
– Det är väl klart att den här frågan diskuteras. I takt med att vi blir rikare så tar vi ut en del av det ökade välståndet i konsumtion och en del i ökad ledighet. Så har vi ju gjort hela tiden. Nu har vi kanske gjort mer i form av att vi har utökat föräldraledigheten och semestern än att minska arbetstiden.
Tror du att era väljare förväntar sig en sådan här reform?
– Framför allt så tror jag att…LO har ju varit tydliga med sitt kongressbeslut att de helst ser en avtalslösning i den här frågan.
Eller genom lagstiftning.
– Ja, men en avtalslösning får man ändå utläsa som ett förstahandsalternativ för dem. Det är klart att det ger en flexibilitet om man kan använda den svenska partsmodellen här.
Socialdemokraternas partikongress äger rum i maj/juni nästa år och då ska ett nytt partiprogram klubbas, vilket blir viktigt i valrörelsen 2026.