KOMMENTAR. Så avgår alltså Tobias Billström som utrikesminister. Sånt sätter fart på landets politikredaktioner. De flesta undrar såklart varför.

En slitvarg som tidigare tagit och gjort i stort sett hur mycket skit som helst för att nå och behålla makten kliver av utan förvarning.

Kan det ha något att göra med emiren av Qatars statsbesök som avslutades dagen innan? 

Kanske är det kopplat till utnämningen av ännu en av Ulf Kristerssons alla mingelkompisar till kabinettssekreterare?

Eller blev Billström sur när han fick stå i skuggan av vår bedrövelse till statsminister när Nato-avtalet slöts? Var det att Billström mjuknat i frågan om Gaza? Än så länge vet ingen. Man ska gå när det är som roligast säger Tobias Billström till TT. Detta är alltså mitt i två brinnande krig.

Spekulationerna är många. Mysteriet tätnar.

Men jag, undertecknad, vill föra till protokollet att det finns ett än större mysterium runt Tobias Billström.

Meddelade avgång på X

En del tycker det är lite speciellt att han meddelade sin avgång via Elon Musks sociala rövhål till plattform X.

En digital banditkula där Billström i dag blockat ungefär 80 procent av landets journalister. En av dessa var, fram till nyligen även jag. Vad jag gjort utrikesminister för att förtjäna detta? Absolut ingen aning. Säkert något dumt.

Vid ett antal tillfällen har frågan lyfts hur jag ser på Billströms blockande. Det här ska vara en grej. Jag är, möjligen lite förvånande, inte en av dem som ser detta som ett jättestort demokratiproblem att jag inte får läsa Billströms hjärnfjärtar på Twitter – om han inte vill heller läsa mina så är jag även fine med det.

Kanske en konträr åsikt av undertecknad. Men bara idioter och konton i stil med blondviking_88, som kräver att få bli lästa av alla, tycker att blockande liksom BETYDER något. Att det är en handling med ett värde.

Tvärtom tar högerns blocklistor mig längre bort från hjärnblödningar och hjärtattacker och närmare en tjuren Ferdinand-tillvaro under korkeken.

Och om det nu är så jävla viktigt för en att läsa vad någon arbetsskygg och makthungrig högertok tycker och tänker på Elon Musks plattform finns alltid den mycket demokratiska lösningen ”skaffa ett trollkonto”. 

Som hot mot demokratin är det helt enkelt ett jävla i-landsproblem.

Lyfte blocken från mig

Men så hände något som gör mig närmast unik för ungefär ett år sedan. Utrikesministern lyfte sin block från mig – den enda som uttryckligen inte krävt att han skulle göra något åt det. Det här är något som gör mig närmast unik i mitt skrå idag. 

Om jag förstått det hela rätt så handlar det inte heller om en större twitteramnesti.

I stort sett alla andra journalister jag pratat med är fortfarande blockade. Något som om inte annat märktes i och med det jävla gnäll som uppstod i samband med Billströms avgång. Som dessa journalister alltså inte kunde läsa om då utrikesministern omöjliggjort detta med sitt diaboliska blockfinger.

Sedd är ett starkt ord i sammanhanget. Men undertecknad känner sig oförklarligt utpekad.

Usel utrikesminister

Det här är ett mysterium som aldrig kommer besvaras. Eller det blev ju, efter igår, framför allt fullständigt ointressant vad som hänt. Digniteten i frågan försvann eventuellt när Billström slutade ha ett ämbete och – föga förvånande – skulle söka sig till näringslivet.

Nu avgår, efter bara två år, en rätt usel utrikesminister som krypande backade Sverige in i Nato genom ett närmast oändligt fjäskande för de två skendemokraterna Erdogan och Orban samt något av en utförsäljning av det kurdiska folket.

Sett till Tidöstyrets track record lär det inte bli bättre vem i dårparaden som än ersätter honom.

Med borgerlighetens nuvarande intellektuella kapital kan det bli allt från Hanif Bali till Richard Herrey till en hundra år gammal Carl Bildt.

Fältet är vidöppet.

Men den viktigaste frågan kvarstår. Varför har du avblockat mig, Tobias Billström?