Vad är viktigt att tänka på vid åska?

”Gå ner från tak eller byggnadsställningar”, skriver Storgöteborgs räddningstjänst i sina råd om vad man ska tänka på när åskan går. De skriver också att man ska undvika att jobba med elektriska handapparater.

Det bästa är att vara inomhus. Är du ute ska du undvika platser där du själv är högsta punkten, som uppe på tak eller på öppna fält. Du ska inte vara intill träd eller andra höga föremål. Slår blixten ned i dem kan den som är nära också skadas. 

Undvik också att vara nära elektriska ledningar eller metallstängsel, som kan leda blixtar. 

Är man säker i en bil när det åskar? 

Ja, bilar och andra stängda fordon av metall är i regel säkra, tack vare metallhöljet. Men tänk på att inte röra vid metalldelar eller radion när du sitter därinne. 

Vilka arbetsmiljöregler finns det vid åska?

I Arbetsmiljöverkets föreskrifter nämns hur vissa yrkesgrupper ska hantera just åska. Bland annat ska arbeten i master eller stolpar inte göras under åskväder. Vissa sprängarbeten ska avbrytas. Arbetsgivare inom bygg och anläggning ska se till att arbetstagarna skyddas mot klimat som påverkar hälsa och säkerhet, exempelvis åskväder. 

Regler kan också finnas i kollektivavtal. I byggavtalet sägs till exempel att arbete bör avbrytas om det inte kan utföras på grund av otjänligt väder.

Hur vet man hur nära ovädret är?

Om du räknar sekunder mellan att du sett blixten och att åskan hörs och sedan delar antalet med tre får du veta hur många kilometer bort blixten är. Om det tar mindre än tio sekunder är det farligt nära, tre kilometer eller mindre.

Hur vanligt är det att faktiskt att träffas av blixten?

Det är ovanligt att direkt träffas av blixten, men när det händer kan det leda till döden. Enligt Civilförsvarsförbundet omkommer i genomsnitt mindre än en person om året i Sverige till följd av blixtnedslag.

Hur kan åskväder annars vara farligt – kan åska orsaka olyckor?

Den kan starta bränder och skada viktig utrustning.

När två män omkom i en arbetsplatsolycka på plaståtervinningsföretaget Omni Polymers förra året visade bolagets utredning att ett tidigare åskväder kan ha varit en bakomliggande orsak. Männen tömde en vattentank då de utsattes för svavelväte, åsknedslaget ska ha slagit ut en styrenhet så att vattnet i tanken inte kunde cirkuleras som det skulle. 

Frågor om säkerhet vid åskväder på utomhusjobb

1. Vad ska jag göra om jag jobbar på en byggnadsställning och det börjar åska?
Gå omedelbart ned från ställningen och undvik höga platser tills ovädret har passerat.

2. Är det säkert att jobba med elektriska verktyg under åska?
Nej, undvik att använda elektriska handapparater under åskväder eftersom de kan leda till elektriska stötar.

3. Vilka regler gäller för arbete utomhus under åska?
Enligt Arbetsmiljöverket ska arbeten på höga platser och i vissa farliga yrken avbrytas under åskväder. Detta kan även regleras av kollektivavtal.

4. Hur vet jag hur nära åskan är?
Räkna sekunderna mellan blixten och åskans ljud, och dela antalet med tre. Mindre än tio sekunder innebär att åskan är farligt nära.

5. Hur farligt är det att träffas av blixten?
Det är ovanligt att bli direkt träffad av blixten, men det kan leda till allvarliga skador eller dödsfall.

6. Vad kan jag göra för att undvika farliga situationer vid åskväder?
Håll dig borta från höga föremål, elektriska ledningar, metallstängsel och undvik att använda elektriska apparater.