Kvinnan, som är medlem i IF Metall, var i början på 90-talet med i en trafikolycka på vägen till jobbet vilket orsakade en allvarlig nackskada. Efter många års försök att återvända till arbetslivet fick hon i slutet av 00-talet rätt till hel sjukersättning.

Hennes arbetsförmåga bedömdes då vara nedsatt med 100 procent på grund av svår smärta.

Kvinnan har emellertid kunnat driva en mindre dvärghunds-kennel tillsammans med en väninna – något som Försäkringskassan fick upp ögonen för i slutet på 2022. Hon har även deltagit i några kurser kopplat till kenneln.

Genomförde intern utredning

Efter att ha genomfört en intern utredning beslutade sig Försäkringskassan att dra in halva kvinnans sjukersättning, och även kräva tillbaka 547 848 kronor i felaktiga utbetalningar.

Som bevis på att kvinnan haft en viss arbetsförmåga pekade myndigheten på en rad foton från nätet där hon bland annat befinner sig på hundutställningar.

– När man först ser bilderna får man lätt uppfattningen att hon har varit väldigt aktiv, vilket inte är sanningen, säger Anne Rajmic, jurist på LO-TCO Rättskydd och fortsätter:

– Hon kan ta av sig sin nackkrage korta stunder. Hon kan se glad ut och vara med på bilder. Men man ser inte hur mycket energi det här tar av henne. Hon kan vara sängliggande en vecka efteråt. Hon har också fått stor hjälp från sin väninna och sin make för att kunna vara med på det här begränsade sättet.

En kvinna med axellångt brunt hår, glasögon, ringörhängen och en svart topp står framför en vit bakgrund.
Anne Rajmic, jurist på LO-TCO Rättskydd.

Försäkringskassans beslut överklagades och i början på sommaren avgjordes frågan i Förvaltningsrätten i Uppsala. Enligt domstolen har Försäkringskassans utredning ett begränsat bevisvärde eftersom den i huvudsak består av källor på internet.

”Informationen från källorna på internet kan, enligt förvaltningsrättens mening, inte anses ge en heltäckande bild av hur X (kvinnans namn) besvär påverkar hennes vardag och möjligheter till aktiviteter och har därmed ett begränsat bevisvärde”, skriver domstolen i sitt avgörande.

Haft svårt att vinna

Ofta är sådana här tvister svåra att vinna, säger Anne Rajmic. Detta trots att hobbyverksamhet och ett visst ideellt engagemang ska vara tillåtet trots att man får hel sjukersättning. Gränsen går vid uppgifter som anses kunna skapa ekonomiskt värde för en arbetsgivare.

Kvinnan har inte tjänat några pengar på kenneln.

Att LO-TCO Rättskydd ändå lyckades i just det här fallet beror på flera faktorer, tror Anne Rajmic.

– Vi genomförde en utredning om hennes arbetsförmåga inför förhandlingarna som var viktig. Den bekostades av IF Metall. Väninnans vittnesmål var också betydelsefullt.

Det låter inte helt rättssäkert att Försäkringskassan sitter och letar upp bilder på folk på det här sättet – finns det inga formella krav på hur en sådan utredning ska göras?

– De ska egentligen följa upp sjukersättning var tredje år. Men det görs inte alltid. Ibland får de tips från grannar kring personer som man misstänker har arbetsförmåga, men så var det inte här. De skriver bara att de fått en impuls att utreda min klients fall.

– Men jag håller med om det. Det är ju 2024 nu och alla borde ju veta att bilder man ser på människor på nätet inte alltid stämmer överens med verkligheten.

”Grät av lycka”

Hur mår kvinnan i dag?

– När beskedet kom så grät hon av lycka. Det har varit påfrestande eftersom det rör sig om stora pengar. Hade vi förlorat så hade hon behövt betala tillbaka allt under ett års tid. Med ränta hade det inneburit återbetalningar på över 50 000 kronor i månaden. Hon hade tvingats från hus och hem.