Svenska SAS-klubben stöttar norska strejken: ”Får inget extra för att jobba dygnets alla tider”
I dag gick över 100 kabinanställda ut i strejk på norska SAS. Tvistefrågan gäller lönerna som enligt facket har halkat efter i många år. ”Vi stöttar dem. Vi lever lite i samma verklighet”, säger Lennart Selggren, klubbordföranden för kabinklubben i Sverige.
Det förhandlades långt in på småtimmarna mellan arbetsgivaren och de berörda facken Fellesforbundet och Parat. Men trots det lyckades man inte nå en lösning och i morse gick 115 kabinanställda ut i strejk.
Enligt facken handlar konflikten främst om lönerna. Enligt dem har SAS länge halkat efter och ligger i dag mellan 15-30 procent efter konkurrenter så som till exempel Norwegian.
Strejk och rekonstruktion
Arbetsgivaren i Norge menar å sin sida att man har sträckt sig långt i att gå facken till mötes. Enligt Erik Lahnstein, vd för den norska arbetsgivarföreningen NHO Luftfart, är det också särskilt olämpligt att en konflikt bryter ut nu när SAS befinner sig i rekonstruktion.
– Det här bidrar till att göra en redan svår situation ännu värre, säger vd:n Erik Lahnstein till Magasinet for fagorganiserte.
Svenska kabinklubben backar de strejkande
Lennart Selggren är ordförande för kabinklubben i Sverige. Han känner igen mycket av det som de norska kollegorna upprörs av.
– Vi stöttar dem naturligtvis. Vi lever lite i samma verklighet och har väldigt lika avtal. Ingångslönen för oss ligger idag på 23 300 kronor. Efter tio år i bolaget kan man få 32 000 kronor. Sen är det stopp, säger Lennart Selggren till Arbetet.
Detta strejkar kabinpersonalen i Norge för:
- Ett generellt lönetillägg
- Två fria helger i månaden
- OB-tillägg
Andra tvistefrågor är arbetstiden, vilken som mest ligger på 47, 5 timme i veckan. Detta utan att få några ob-tillägg.
”Jobbar dygnets alla tider”
Även på det området är villkoren i Sverige och Norge likadana.
– Vi jobbar dygnets alla tider, och vi får inget extra för det. En skillnad mot Norge är att de där sänkte lönerna med 10 procent 2012. Det har inte vi behövt utan vi har följt industriavtalet, säger Lennart Selggren.
Just nu ser den svenska kabinklubben över de konsekvenser som strejken kan få för medlemmarna. Flera svenskar arbetar på flygningar i Norge, och för dem kan det bli svårt att ta sig hem.
Sympatiåtgärder inte uteslutet
Man vill också undvika att svenskar kallas till Norge för att arbeta på flyglinjer som påverkas av konflikten.
– Vi håller på att skaffa oss en överblick över situationen och ska ha möten med Unionen och arbetsgivaren om vad som kan hända nu. Sympatiåtgärder är i förlängningen inte uteslutet. Men det är långt kvar dit, säger Lennart Selggren.
Avtal klart
Tisdagen den 27 augusti meddelade de norska parterna att strejken var över och att man enats om ett nytt avtal. Enligt facket innebär det nya avtalet rejäla löneökningar och flera fria helger.
SAS i rekonstruktion
SAS befinner sig just nu i två företagsrekonstruktioner, en i Sverige och en i USA. Dessa förväntas vara genomförda i slutet av denna månaden.
Tidigare var svenska staten storägare i SAS men sedan mitten av augusti ägs bolaget av kapitalförvaltaren Castlelake, franska Air France-KLM och den danska staten.