I snart ett år har den israeliska armén bombat Gazas sönder och samman. Sjukhus, skolor, bostadsområden och tältläger attackeras utan respekt för civila offer. 

Lokala sjukvårdsmyndigheter, FN-organ och internationella hjälporganisationer uppskattar att över 40 000 palestinier har dödats, av dom är nästan 20 000 barn.

Samtidigt kontrollerar den israeliska armén alla Gazas gränsövergångar, dess luftrum och dess territorialvatten – vilket gör området till ett isolerat utomhusfängelse. Israel har blockerat mat, vatten och el från att nå civilbefolkningen i Gaza i syfte att skapa en humanitär kris.

Palestinska befolkningen

I skymundan av den fasansfulla situationen i Gaza har också flyktingläger på palestinska Västbanken bombats, och israeliska bosättare har med stöd av staten trappat upp sina attacker på den palestinska civilbefolkningen. Hus har bränts ner, bilar har beskjutits och grödor har förstörts.

Även om de höga dödstalen och den enorma brutaliteten är värre än någonsin så är beteendet gammalt. I över 75 år har Israel utan att skämmas gjort civila palestinier till militära måltavlor och genom en diskriminerande lagstiftning har de aktivt försökt att ta ifrån palestinier deras mark och bostäder.

På ett avsiktligt och systematiskt försöker Israel att fördriva den palestinska befolkningen från sitt hemland.

Krav på bojkott

Det är dags att LO och Seko agerar i solidaritet med den drabbade civilbefolkningen i Gaza och på Västbanken. Att den svenska arbetarrörelsen med alla tillbuds stående medel försöker få ett stopp på bombningarna av Gaza och förhindra ett folkmord. 

I april 2023 signerade 16 palestinska fackföreningar och yrkesförbund ett upprop där de uppmanar världens fackföreningar om stöd att driva kravet på bojkott, desinvesteringar och sanktioner – BDS. Det handlar om att stoppa handel och investeringar med företag och banker som deltar i att upprätthålla den israeliska apartheiden och den militära ockupationen, inklusive de illegala bosättningarna.

Att lägga blockader för att stoppa lastning och lossning av israeliska fartyg och israeliskt gods. Att det offentliga ska sluta köpa in varor och tjänster från de företag som deltar i Israels kränkningar av folkrätt och mänskliga rättigheter. 

Den svenska fackföreningsrörelsen har en stark tradition av internationell solidaritet. “Alla folks frihet – hela världens fred” är en paroll som samlat stöd åt antikolonial och antirasistisk kamp i decennier.

På samma sätt som arbetarrörelsen i Sverige arbetade för bojkott av den sydafrikanska apartheidregimen behövs det ett konkret agerande och en aktiv opinionsbildning för en bojkott av Israel. För att få stopp på krigsbrott och folkfördrivning måste Israel isoleras.