Storbråk i målarbranschen – Byggnads anklagar Måleriföretagen för att kapa gemensamt bolag
Arbetsgivarorganisationen Måleriföretagen försöker kapa ett samägt bolag och stänga ute facket, hävdar Byggnads. Nu tar facket strid för att behålla bolaget.
Bolaget Målerifakta, med ett femtiotal anställda, har under lång tid ägts av fack och arbetsgivare gemensamt. Men nu vill arbetsgivarna ensamt äga företaget.
Efter att Målareförbundet, som tidigare var delägare i Målerifakta, gick upp i Byggnads i våras anser arbetsgivarna att de har rätt till hela bolaget. Måleriföretagen anser att de har rätt till Byggnads aktier, som tidigare tillhörde Målareförbundet.
Arbetsgivarna har också tillsatt en ny styrelse i Målerifakta utan att kalla Byggnads, eller den tidigare styrelsen till mötet, uppger Byggnads.
Byggnads: “Helt oacceptabelt”
– Att på det här sättet kapa ett gemensamt bolag är helt oacceptabelt, säger Lars Hildingsson, tillförordnad förbundsordförande för Byggnads i ett pressmeddelande.
– Vi har som parter på arbetsmarknaden att stort ansvar att jobba tillsammans för att branschen utvecklas på ett bra sätt, inte sätta käppar i hjulet för varandra, fortsätter han.
Lars Hildingsson varnar för att detta skadar fackets förtroende för arbetsgivarna och påverkar samarbetet även i andra frågor.
Enligt Byggnads har det alltid varit tanken att Målerifakta, som omsätter drygt 60 miljoner kronor, ska ägas av parterna gemensamt. Facket säger att det kan intygas av dem som var med och startade bolaget, både från fack och arbetsgivare.
Byggnads jurister tittar nu på ärendet för att se vilka åtgärder facket ska vidta.
– Vår förhoppning är att Måleriföretagen tar sitt förnuft till fånga, så vi tillsammans kan säkerställa att den viktiga verksamhet som bedrivs inom Målerifakta kan fortsätta, säger Lars Hildingsson i pressmeddelandet.
Måleriföretagen: Byggnads bryter mot bolagsordningen
Måleriföretagen har en helt annan syn på saken.
“Byggnads påståenden om bolagskapning är en allvarlig anklagelse som Måleriföretagen bestämt tillbakavisar”, skriver arbetsgivarorganisationen i en skriftlig kommentar.
Måleriföretagen hänvisar till att parterna gemensamt skrivit in en så kallad hembudsklausul i bolagsordningen. Den innebär att om aktier byter ägare, ska den nya aktieägaren erbjuda den tidigare aktieägaren att lösa in aktierna på samma villkor.
Det spelar ingen roll hur aktierna byter ägare, enligt Måleriföretagen. De anser att de, som tidigare ägare, har rätt till aktierna som Byggnads fått när Målareförbundet gick in i organisationen.
Arbetsgivarorganisationen skriver också att en första kontakt med Byggnads togs redan i januari för att försöka lösa situationen kring ägandet av bolaget. Eftersom Byggnads vägrar lämna över aktiebreven, trots hembudsklausulen, tvingas de nu till rättsliga åtgärder.
– Målerifakta har stora utmaningar i sin fortsatta verksamhet med vikande efterfrågan av företagets tjänster och det är viktigt att ta ett tydligt ägaransvar, både som parter och med hänsyn till måleribranschens fortsatta utveckling, och Måleriföretagen tog därför ett tidigt initiativ till en lösning för bolagets bästa, kommenterar Pontus Sjöstrand, vd för Måleriföretagen.
Målerifakta startades 1977 och har som huvuduppdrag att ta fram underlag för uträkning av ackordslöner, så kallad ackordsmätning. Företaget har runt 50 mätare på cirka 25 kontor runt om i landet.