Mannen, som jobbar på Northvolt, höll på att rengöra ett rör när det inträffade en övertrycksexplosion. Det hände söndagen den 28 juli. 

Han hade skyddskläder på sig – en gul kemskyddsdräkt med gasmask och huva – vilket framkommer i polisanmälan. Han stod nära explosionen som flyttade på gasmasken. En kemisk vätska, innehållande bland annat ämnet NMP, sprutade på hans ansikte. 

Efter explosionen sprang kollegor fram till mannen och sprutade motverkande medel på honom.  

Kemiska brännskador

Han fick kemiska brännskador i pannan och skadan orsakade ”bestående smärta efter händelsen”, enligt polisanmälan. Skadan beskrivs som en decimeter stor och löpte horisontellt över pannan. Den täckte området där glipan uppstod.

Mannen uppsökte både Skellefteås akutmottagning och en vårdcentral efter händelsen.

Polisen har inlett en förundersökning och utreder arbetsmiljöbrott och vållande till kroppsskada.

NMP

NMP är ett lösningsmedel som används inom industrin. Medlet är bundet av begränsningar efter EU-beslut.

Kemikalieinspektionen meddelar över mejl att ämnet NMP har inneboende egenskaper som innebär att det kan ge hud-, ögon- och luftvägsirritation samt vara skadligt för fosterutvecklingen.

”Om en negativ hälsoeffekt faktiskt uppstår eller inte beror på hur hög exponeringen för ämnet är”, skriver Kemikalieinspektionen över mejl. 

Anmälde inte incidenten

Northvolt själva anmälde inte händelsen till Arbetsmiljöverket. Det framkommer i en mejlväxling med myndigheten som Arbetet har tagit del av.  

I ett mejl den 5 augusti skriver en arbetsmiljöinspektör till Northvolt att Arbetsmiljöverket fått kännedom att det inträffat en arbetsplatsolycka och refererar till ovanstående händelse. 

”Vi kan inte se att du har gjort en 33a-anmälan till Arbetsmiljöverket”, skriver inspektören till en chef på Northvolt. 

Med en 33a-anmälan menas det formulär som ska fyllas i vid anmälan om allvarliga olyckor, allvarliga tillbud och arbetsskador.

Över mejl skriver Madeleine Wahter, sektionschef på Arbetsmiljöverket, region nord, att det generellt, utan koppling till just den här händelsen, gäller att allvarliga tillbud och allvarliga olyckor skyndsamt ska anmälas till Arbetsmiljöverket.

”Om man låter bli att anmäla eller om man drar ut på tiden med att anmäla kan det leda till åtalsanmälan”, skriver Madeleine Wahter. 

Motiveringen: ”Mindre incident”

Chefen svarar Arbetsmiljöverket en dag senare. Han skriver att ”en mindre incident” inträffade den 28 juli. Han beskriver det som att ett ”litet stänk” orsakade ”ett mindre rött märke på ansiktet”. Enligt honom fördes mannen till sjukhus för kontroll men han behövde inte läkarvård. 

Han skriver att man ansåg att incidenten inte behövde anmälas med motiveringen att det inte uppfyllde följande anmälningskriterier: allvarliga personskador, dödsfall, skador i samband med arbete som drabbar flera anställda samtidigt och tillbud som medfört allvarlig fara för liv eller hälsa.

”Det är vår bedömning att vi inte behöver rapportera detta”, skriver Matti Kataja, Northvolts presschef till Arbetet över mejl.

Ärendets status är ”pågående” i Arbetsmiljöverkets diarium. 

Inspektioner på Northvolt

Förra veckan meddelade Arbetsmiljöverket att de genomför inspektioner på Northvolt. Som skäl anges de olyckor och tillbud som inträffat i företagets verksamhet den senaste tiden. 

Den 7 augusti genomförde myndigheten en oanmäld inspektion. I Arbetsmiljöverkets pressmeddelande står bland annat att de ”tydliggjorde arbetsgivarens skyldighet att anmäla olyckor och tillbud”. 

”Under förra veckans oanmälda inspektion fick vi arbetsgivarens och huvudskyddsombudets syn på några av de händelser som har rapporterats i medier men inte anmälts till oss”, skriver Madeleine Wahter över mejl. 

I början på september ska Arbetsmiljöverket genomföra en föranmäld inspektion på batterifabriken.