I juni uppgick den svenska arbetslösheten till 9,4 procent. Detta enligt Arbetsförmedlingens färskaste siffror.

I en mindre rubbad verklighet hade vi betraktat det som en politisk, ekonomisk och mänsklig katastrof.

Så mycket förslösad kraft. Så mycket outnyttjad kapacitet.

Så många människor vars stora bidrag till samhället är att gå arbetslösa.

Samtidigt, kan någon säga att det vi ser omkring oss är ett samhälle eller en välfärd som har för stora resurser? Där inte fler människor skulle behöva anställas?

Nej, det vi ser är enorma behov.

Hellre skattesänkningar än avlopp

Var fjärde svenskt företag har problem med sina affärer på grund av hur kass järnvägen är.

Trafikverket vill ha ytterligare 150 miljarder fram till 2037 för att kunna utveckla och upprätthålla kvaliteten på vägar och järnvägar.

Försvaret vill ha mer pengar. Sjukvården behöver fler vårdplatser och när befolkningen växer krävs det nya skolor och förskolor.

Vatten- och avloppssystemen läcker och måste på vissa orter stängas av på grund av föroreningar.

Bostadsbristen är så omfattande att unga inte kan flytta hemifrån. Företag har svårt att rekrytera och människor tvingas stanna i rent farliga relationer.

I en rapport som Byggnadsarbetareförbundet och SSU tagit fram visar man att det behövs årliga investeringar på 150 miljarder för att bygga de hus, elnät, vägar, vattenledningar och järnvägar som behövs.

Är det någon som tycker att vi ska ha det så här?

Jovars, regeringen.

Regeringen slösar med tid och resurser

Elisabeth Svantesson tänker fortsätta sänka skatter. Det betyder att hon tänker låta vägar, energisystem och välfärd falla sönder.

Det betyder också att snart sagt var tionde människa i arbetsför ålder inte ska få tillgång till det självförtroende, den värdighet och den mening ett arbete ger.

Samhällsbygget får vänta och de som styr verkar tro att svensk ekonomi ska växa genom att vi köper mer skattesubventionerad städning.

Men vi är fortfarande ett land som är beroende av att exportera skog, malm och energi. Vi är fortfarande ett land som är beroende av nya idéer, ny kunskap, kvalificerade jobb och utbildningar i toppklass.

Vi är ett land där 9,4 procents arbetslöshet råder och det finns massor att göra.

Det är dags att regeringen slutar att systematiskt slösa med våra gemensamma resurser och börjar använda dem till att förbereda den svenska ekonomin inför framtiden.