En man med kort hår och skägg, klädd i en svart och orange träningsskjorta, står med armarna i kors framför ett staket av kedjelänk och en byggnad.

Konkursbeskedet kom som en överraskning för Omer Dzafo, 55 år, som jobbar som produktionschef på fabriken. ”Det har varit ovanligt lugnt sedan dess”, säger han. Produktionen i fabriken pågår som vanligt.

Alla är överens: det vore katastrofalt om IAC:s fabrik i Färgelanda läggs ner. Fabriken, med runt 600 anställda, är den största arbetsgivaren i kommunen.

Beskedet att komponenttillverkaren IAC försatts i konkurs kom i slutet på juni, strax innan semestern. 

– Det var jobbigt första semesterveckan men sedan kunde jag släppa det, säger Omer Dzafo, produktionschef på en del av fabriken. 

Beskedet kom som en överraskning. 

Nu i början på augusti har produktionen precis satt i gång igen. Jobbet pågår som vanligt. Det är lunchtid och utanför fabriken byter medarbetare av varandra för att röka en snabb cigg eller beställa mat i matvagnen på parkeringen. 

Det skulle vara förödande om det läggs ner. Vi hade fått en väldigt stor arbetslöshet.

Ulla Börjesson, kommunalråd (S)

Oro och hopp

Jämte oron som konkursbeskedet väckt uttrycker anställda hopp, till och med visshet att det kommer att ordna sig.

Konkursförvaltaren Mikael Kubu har sagt att det finns goda möjligheter till att hitta en ny ägare till bolaget, men ännu väntar alla på besked. 

– Fabriken har gått igenom så mycket och haft så många olika ägare genom åren – jag tror inte det finns en risk att den kommer lägga ner. Den nya ägaren kommer vilja behålla kompetensen, säger Erika Sloberg som jobbar på fabriken. 

Tredje generationen

IAC:s fabrik i den dalsländska kommunen är anledningen till att hon existerar, berättar Erika Sloberg. Hennes morfar fick jobb här och flyttade hit från Göteborg. Mamma jobbade också här. 

Sedan 12 år tillbaka är Erika Sloberg, 36 år, den tredje generationen som håller till på fabriken. 

– Fabriken är på något sätt en trygg och konstant punkt i livet. 

En kvinna med långt blont hår och glasögon står framför en byggnad med en skylt som säger "RECEPTION." Hon har på sig en vit topp och en ljus kofta.
”Om man kommer från Färgelanda och inte har jobbat på fabriken så har man definitivt en mamma eller pappa, andra släktingar eller vänner som någon gång jobbat här”, säger Erika Sloberg.

En utbredd oro bland de anställda

En man som jobbar i närheten möter dagligen många av IAC:s anställda. Han vill inte delta med namn men berättar att det finns en utbredd oro bland de många anställda som väntar på att få permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Även bland de som flyttat till Färgelanda på grund av jobbet i fabriken, som har köpt hus och startat ett nytt liv är oron stor, berättar han. 

21 000 drabbade av konkurs

Förutom i Färgelanda har IAC verksamhet i Göteborg och Skara. Totalt har 1 400 anställda berörts av konkursbeskedet.

I Sverige är det hittills i år runt 21 000 anställda som drabbats av konkurser, visar statistik från kreditupplysningsföretaget Creditsafe. Förra året låg den siffran på 12 600.

Hur många som blivit av med jobbet till följd av konkurs går inte att få en siffra på. Det är inte ovanligt att företag som försatts i konkurs får nya ägare. Men det gäller främst stora bolag, berättar Henrik Jacobsson, vd för Creditsafe.

I de senaste två årens konkursvåg är det främst små och medelstora företag som blivit drabbade.  

– Generellt är det vanligare att anställda blir av med jobbet när mindre företag går i konkurs, säger han. 

Konkurserna ökar för varje månad

Under två års tid har konkurserna ökat för varje månad som går. I juli blev det rekord igen – då försattes 684 aktiebolag i konkurs. Det är den högsta konkurssiffran för juli månad på 30 år. 

Samtidigt poängterar Henrik Jacobsson att det finns många fler företag i Sverige i dag jämfört med på 90-talet. 

– 2023 var det runt 1 procent av alla bolag i Sverige som gått i konkurs. När det var som värst på 90-talet låg den siffran på 6-7 procent, säger han. 

Bolag inom hotell- och restaurang, bygg och handel är branscherna som drabbats hårdast i år. Under juli stod dock industrisektorn för den största ökningen av konkurser – konkurserna inom sektorn ökade med 133 procent. 

Henrik Jacobsson tror dock att konkursläget kommer att stabilisera sig i slutet på året. 

– Det är såklart tragiskt och förödande. Det handlar om drömmar som går i kras. Men jag är inte så orolig på lång sikt. 

En man med glasögon och mustasch sitter i förarsätet på ett fordon och tittar ut genom fönstret.
Christian Gillenstrand, truckförare, har jobbat på IAC i 50 år. Nu jobbar han ”på övertid” – han är 69 år gammal. Han är inte orolig för sig själv men tycker konkursbeskedet är tråkigt för de yngre anställda.

Kommunen har tagit fram en nödplan

Över telefon berättar kommunalrådet Ulla Börjesson, S, att IAC är ”jätteviktigt” för Färgelanda.

– Först blev vi bestörta och konfunderade för vi hade inte fått någon som helst hint om det. Det har väl att göra med att IAC är ett utländskt ägt företag, säger hon. 

Även hon är hoppfull men berättar att kommunen har tagit fram en nödplan om fabriken skulle läggas ner. Hon berättar att det är många makar som jobbar på fabriken, och i vissa fall deras barn med.  

– Det skulle vara förödande om det läggs ner. Vi hade fått en väldigt stor arbetslöshet, säger hon. 

En person med glasögon och en "Los Angeles"-keps bär en orange och svart tröja samt ett kedjehalsband, sittande utomhus med träd och en röd bil i bakgrunden.
”Jag är inte sugen på att flytta, men det kanske man får fundera på om man förlorar jobbet. Och det känns ju tråkigt”, säger Zebastian Eliasson.

”Känns tråkigt”

Utanför fabriken i Färgelanda tar kusinerna Maximillian och Zebastian Eliasson, 22 och 23 år gamla, en paus från målandet inne i fabriken. De började jobba här för drygt ett halvår sedan.

Maximillian Eliasson ska börja plugga i höst. Zebastian Eliasson, bosatt i Färgelanda, hade gärna jobbat kvar, men ”tar dagen som den kommer”. 

– Jag är inte sugen på att flytta, men det kanske man får fundera på om man förlorar jobbet. Och det känns ju tråkigt, säger han, och tänder en till cigg.