En obalans mellan familj och arbetsliv, stress och utbrändhet. Sjukskrivningar och stressrelaterade sjukdomar. 

Den verkligheten målas upp av Socialdemokraternas idégrupp som nu föreslår sänkt arbetstid till 35 timmar i veckan, genom att ändra lagen.

Men det ska inte ske över en natt. I stället ska heltidsmåttet minska gradvis och vara fullt genomfört först år 2035. 

Vill börja med ett experiment

Gruppen, som leds av riksdagsledamoten och tidigare S-ministern Annika Strandhäll, vill börja med ett statligt finansierat pilotprojekt där 5 000 personer får gå ner i tid med bibehållen lön under ett år.

Det här ska inledas i början av nästa mandatperiod och sedan är tanken att arbetstiden ska kortas en timme per år, från och med 2030. 

”Syftet är att samla in kunskap om hur olika verksamheter påverkas och hur omorganisationer kan genomföras på bästa sätt. Försöket bör ha ett starkt fokus på välfärdsyrkena för att öka attraktiviteten för dessa yrken”, skriver gruppens medlemmar som även innefattar Handels ordförande Linda Palmetzhofer och GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö på DN Debatt. 

Århundradets frihetsreform – men vill inte skynda

Gruppen poängterar att Sverige har längre veckoarbetstid och samtidigt även högre pensionsålder än jämförbara länder. Men att det ändå är viktigt att inte skynda fram förändringen utan ge arbetsmarknadens parter, arbetsgivare och arbetstagare tid att förbereda sig.

”Långsiktigheten ger också goda förutsättningar för samhället att rusta arbetslösa för jobb som uppstår, och mildra bristen på utbildad arbetskraft”, skriver gruppen.

Trots att gruppen kallar förslaget för ”århundradets frihetsreform” bedömer den att effekterna till en början inte kommer vara så stora. Det eftersom många redan har arbetstidsförkortning i sina kollektivavtal.

Dock påpekar gruppen att förändringen är ”ett viktigt verktyg för att främja jämlika villkor” och att fler som jobbar deltid kommer erbjudas heltid som en konsekvens av den sänkta veckoarbetstiden.

Almega kritisk

På senaste LO-kongressen tidigare i år var frågan om arbetstidsförkortning het och omdiskuterad. Efter en lång debatt landade kongressen i att LO ska jobba hårdare för att få till ett sänkt heltidsmått, i första hand genom avtal men även ändrad lagstiftning lyftes fram som en möjlighet.

Sedan länge har LO ett mål om 30-timmarsvecka. 

Arbetsgivarorganisationen Almega har varit starkt kritisk till en sådan förändring. Organisationen menar att sänkt arbetstid riskerar Sveriges välfärd och konkurrenskraft.

Förslagen från partiets totalt elva arbetsgrupper ska behandlas på S-kongressen 2025 och peka ut riktningen inför valet 2026 och framåt.

Redan i höstas kom grupperna med analyser över samhällsutvecklingen, och Annika Strandhäll bekände då för Arbetet att Socialdemokraterna är medskyldiga till flera misslyckanden, bland annat att Arbetsförmedlingens verksamhet till stor del lagts över på privata aktörer.