Arbetslösheten ligger 8,3 procent vilket är den högsta nivån på tio år, om man undantar pandemiåren. Och det är ingen vändning i sikte. 

Enligt regeringens prognoser fortsätter arbetslösheten att stiga till 8,4 procent i år och ligger sedan kvar på höga nivåer under 2025.

– Det ser med andra ord tufft ut på arbetsmarknaden ett tag till, sade arbetsmarknadsminister Johan Pehrson vid en presskonferens i dag, onsdag. 

”Strukturellt problem med utanförskap”

Arbetslösheten är nu den fjärde högsta i EU och den är särskilt hög bland utrikesfödda. 

– Vi har ett strukturellt problem som vi måste adressera bättre. Det gäller inte minst utanförskap och integration, sade Johan Pehrson.

För att bryta utvecklingen behövs satsningar på utbildning enligt ministern. Han lyfter både behovet av språkkunskaper i svenska och yrkesutbildning som till exempel regionalt yrkesvux och yrkeshögskolan.

Högst antalet konkurser sedan 1990-talet

Men det är inte bara arbetslösheten som fortsätter att vara hög framöver. Lågkonjunkturen vi befinner oss i biter sig också fast. Regeringen bedömer att den når sin botten i år, men att den svaga konjunkturen dröjer kvar en bra bit in i nästa år.

Den svaga ekonomin har också lett till att konkurserna ökat kraftigt från förra året. 

– Vi har nu det högsta antalet konkurser sedan 1990-talet, sade Johan Pehrson. 

Under årets första kvartal berördes 14 675 anställda av konkurser, och bara under juni månad gick 5 872 företag i konkurs, vilket är 38 procent fler än ett år tidigare.