De högerextrema upploppen som nu sprider sig över England startade efter att tre flickor mördats av en 17-åring i Southport.

Sant är att en 17-årig pojke med diagnosen autism högg ihjäl tre flickor i Southport och skadade nio. Han är född i England av rwandiska föräldrar som är djupt engagerade i en kristen församling. 17-åringen sjöng i kyrkans kör men gick i övrigt aldrig utanför hemmets dörrar.

Det falska meddelandet som spreds på sociala medier var att mördaren i stället var en 17 årig muslimsk asylsökande pojke.

Och moskéer attackerades och butiker plundrades på extremhögerns uppmaningar som spreds via sociala medier.

Förloppet visar hur effektivt hatretorik kan radera sanningen och häpnadsväckande lätt i stället implementera lögner.

Och även i Sverige matas vi dagligen av liknande högerextrema sök-byt-aktiviteter på nätet, där sanningar medvetet byts ut till lögner.

Putin står bakom

Till stor del, vet vi nu, är de fabricerade av Sverigedemokraternas trollfabriker. Detta med eller utan inspiration och hjälp från Putins desinformatörer som, enligt det EU-finansierade medieobservatoriet EDMO, står för en stor del av ursprunget till den desinformation som högerextrema organisationer sprider över Europa.

Så visst kan något liknande också ske i Sverige som nu sker i England.

För Sverigedemokraterna har det periodvis också framstått som det verkliga syftet med partiets verksamhet på sociala medier. Hatet mot invandrare är legio, liksom hatet mot ”Sjuklövern”, det vill säga hatet mot det svenska samhällets demokratiska partier.

Och folk ska förmås att agera, utanför det parlamentariska systemet, hetsade av partiets lögner.

Vi minns till exempel när SD lade ut kartor över var flyktingmottagningar är belägna i Sverige och vi ser nu hur enskilda riksdagsledamöter inom SD faktiskt hyllar den högerextrema våldsmobben i England, även om partiet officiellt tar avstånd från våldet.

Och det här ställer mycket stora krav på landets statsminister Ulf Kristersson.

När EU-minister Jessika Roswall nu blir EU-kommissionär i Bryssel har det börjat spekuleras i om Ulf Kristersson tar tillfället i akt och även byter ut någon mer minister, för att ”toppa laget” under de två kommande åren fram till valet.

Med tanke på att tilltagande högerextrema hotet mot Sverige är det en utmärkt idé.

Sparka myndighetschefen!

Det är därmed också självklart att Kristersson först och främst måste göra sig av med ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin.

När högerextremismen sprider lögner och eggar till våldsdåd och när gängkriminaliteten aldrig viker hur många extra straff justitieminister Gunnar Strömmer än inför kan vi inte samtidigt ha en minister för civilt försvar som eggar på våldsverkande höger.

Bohlins agerande när TV4 avslöjade Sverigedemokraternas trollfabriker – inte mot SD:s lögner utan mot SD:s kritiker – verkar inte för den enighet och den sammanhållning som svenska demokratiskt sinnade politiker måste uppvisa i dagens mycket utsatta läge.

Att Bohlin inte agerade när Magnus Hjorth, generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar, lämnade in sin grundlagsvidriga anmälan mot TV4:s granskning av SD:s trollfabriker är häpnadsväckande.

Carl-Oskar Bohlin valde i stället att felaktigt påstå att Vänsterpartiet stödjer desinformationskampanjen mot den svenska lagen LVU, ett försök till att skjuta skulden på kritikerna, ovärdigt en minister.

Med ryska, gängkriminella och högerextrema hot gäller det svenskarnas säkerhet.

Då kan vi inte ha en minister som negligerar extremhögerns hot om våld och uppror. Som minister är Carl-Oskar Bohlin en säkerhetsrisk.

Byt ut honom.

Ultrahögern växer ur ojämlikheten

Kravallerna i England sker dock inte i ett vakuum.

Många av de butiker som nu har plundrats har inte heller någon koppling till invandrare.

Engelska löntagare har under en lång rad av år fått se sitt löneutrymme falla och den ekonomiska ojämlikheten tillta. Det rättfärdigar självklart inte stölder och vandalism. Alltsedan 1930-talet har vi dock sett ojämlikhet och ökade klasskillnader användas av ultrahögern för att starta uppror och revolter.

Medan arbetslösheten stiger i Sverige har den svenska regeringen endast presenterat ett reformförslag: Att sänka skatten.

Ingen arbetslös har någon nytta av sänkt skatt.

Under de senaste åren har den svenska finansministern Svantesson ständigt hänvisat till Riksbankens inflationsbekämpning i stället för att genomföra ekonomiska reformer.

Därmed har hon låtit klasskillnaderna öka. Det har skapat ett utmärkt köttben för Sverigedemokraterna att lägga till sin mest spridda lögn om att löner, pensioner och övrig välfärd skulle kunna öka om vi bara kastade ut alla invandrare.

I Sverigedemokraternas trollfabriker formas nu dessa falska sentenser, och sprids i en jämn ström över svenskarnas sociala medier.

Vill statminister Ulf Kristersson stå upp för anständigheten och förebygga en kommande svensk kristallnatt är det nödvändigt att agera nu.