Det är poppis att vara jobbonär. Många pensionärer har en fot kvar på arbetsmarknaden. 

– Antalet som har arbetsinkomster och pension räknas i hundratusental i dag, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

”Snabbt tusenlappar”

Och att jobba deltid ett par år efter pensionsåldern kan innebära ett rejält lyft för ekonomin, visar Skandias nya rapport ”Jobbonärslivet”.

– Det har väldigt stor effekt privatekonomiskt – det blir snabbt tusenlappar man kan tjäna in.

I rapporten har Mattias Munter undersökt hur 60-talisterna kommer att påverkas av att ”trappa ner arbetslivet” efter att man uppnått pensionsålder. Där framkommer att en privatanställd arbetare kan höja sin pension med drygt 3 000 kronor före skatt per månad – om man under två år kombinerar 50 procent pension med 50 procents arbete. Samma summa för tjänstemän ligger på mellan 6250–6750 kronor. Och för chefer mellan drygt 9000–9850 kronor. De med högre lön är alltså till synes de stora vinnarna. 

– Skillnaderna ser stora ut i antal kronor – men sett till relativ inkomst är det mindre skillnader skulle jag säga, säger Mattias Munter.

Det är olika riktåldrar som gäller beroende på när på 60-talet man är född. De som är födda 1966 eller tidigare kommer förhålla sig till 67 år som riktålder för pensioner. För de födda 1967 eller senare ligger riktåldern på 68 år. Det är förklaringen till varför de yngre 60-talisterna kommer tjäna in lite mer till pensionen om de jobbar deltid.

– Ju mer man skjuter fram pensionsåldern, desto mer höjs pensionen om man jobbar, säger Mattias Munter. 

Flera fördelar

Han ser flera fördelar med att vara jobbonär. Pensionen stärks av två skäl: dels växer avkastningen, dels är det färre år som pensionen ska fördelas på.  

– Fortsätter man jobba får man både en inkomst, men du tjänar också in mer till den allmänna pensionen, säger Mattias Munter. 

Han lyfter även fram hälsoaspekterna. 

– Många mår bra socialt, psykiskt och fysiskt av att fortsätta jobba om man kan. 

Samtidigt är det långt ifrån alla som orkar fortsätta jobba när man nått pensionsåldern – och många tvingas lämna arbetslivet tidigare. 

– Där ligger den stora utmaningen, vad kan man göra för att flera ska orka jobba? Men det är en arbetsmiljöfråga – inte en pensionsfråga.

Tipsar: Tänk på det här som jobbonär

Vad är viktigt att tänka på om man vill fortsätta jobba som pensionär? 

– Ge dig själv möjlighet att planera, och se över om man har ett jobb som funkar att ha som pensionär. Fråga dig själv: Har jag förutsättningar att jobba om jag vill? Vad säger arbetsgivaren? Vilken typ av arbetsuppgifter klarar jag? Säger Mattias Munter. 

Han tillägger att det är viktigt att göra en individuell plan för tjänstepensionen. Från och med januari 2025 kommer det tillämpas flexiblare regler för utbetalning av tjänstepension – vilket gör det möjligt att pausa tjänstepensionen.  

– Det kommer öka möjligheter att jobba om tjänstepensionsutbetalningen redan är i gång. 

Ålderismen – ”en motkraft”

Han ser positivt på framtiden för jobbonärer, det finns enligt honom mycket att vinna på ”för individ, samhälle och arbetsgivare”. Samtidigt sätter utbredd ålderism käppar i hjulet. 

– Ålderismen blir ju en motkraft mot viljan, ambitionen och samhällsnyttan med att fler jobbar längre – det leder till utmaningar på arbetsmarknaden.