Det verkar ha varit en lugn och skön sommar för arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg. Efter att i mitten på juli ha annonserat att de lättar på bokföringsregler för svenska företag tycks de ha gått på semester. 

Sommarstiltjen har kanske störts av att polisen nu utreder ännu en olycka på Northvolt i Skellefteå efter att en man under förra veckan fått kemisk vätska i ansiktet till följd av ett exploderat rör, rapporterar Aftonbladet.

Northvolts vd duckade journalister

Några veckor innan detta publicerade Dagens Nyheter en granskning som visade stora brister i batterifabriken arbetsmiljö. Anställda har fått kemikalier i ansiktet, förlorat kroppsdelar och dött. 

Totalt rörde det sig då om 26 allvarliga olyckor – vissa med dödligt utfall. 

Northvolts ledning har varit sparsamma med kommentarerna. Efter granskningen i Dagens Nyheter valde Northvolts VD och medgrundare Peter Carlson i stället att tala ut i Dagens Industri.

En klurig strategi för den som vill krishantera och slippa de mest insatta journalisternas kritiska frågor. 

”Ett helvete” för skyddsombuden

Till Dagens Industri sa Carlson att de troligtvis kommer att dra i handbromsen framöver. Ett uttalande som med all sannolikhet skrämmer de politiker, både lokalt och nationellt, som investerat stora summor offentliga medel och prestige i batteriprojekten.

Tillvaron som skyddsombud på Northvolt har beskrivits som ”ett helvete” av tidigare anställda Siri Almqvist. Trots att skyddsombudens roll är att synliggöra problem och faror berättar hon för Arbetet att hon behandlades som en skurk. 

Där det finns pengar finns det snart både lycksökare, fuskare och kriminella. Därför är det ingen överraskning för någon att företag som lyckats snärja kapital från den gröna omställningskassan dras med problem. 

Inte bara industrin som har problem

Men det är inte ett problem förbehållet den gröna omställningen. Överallt där människor arbetar och där kostnaden för detta vägs mot vinst finns incitament att skarva och spara för att tjäna mer pengar eller hålla nere kostnader. 

Man ser det i byggbranschen där underentreprenörsled håller ner kostnader och gör ansvarsutkrävande svårt. Man ser det inom vården där det nya normala är att arbeta konstant övertid. 

Man ser det, inte minst, i den accepterande kultur som växer sig stark och som får människor att känna sig ansvariga för sina skador och värdelösa för att de inte orkar. 

Men bara för att det är att vänta betyder det inte att det bör tolereras eller rationaliseras. Tvärtom bör det fördömas att trakassera skyddsombud. De ansvariga på arbetsplatser där människor skadas och dör ska lagföras. Det förebyggande arbetet ska ske systematiskt. Drömmen om god tro är sedan länge slagen i spillror.

Regeringen vägrar stötta skyddsombuden

Men vi har en regering som vill försvaga de alltför få skyddsombud som finns i dag. I stället för att ge dem de befogenheter de behöver för att säkerställa att inte en enda människa till ska dö på jobbet gör man det motsatta och försöker begränsa dem, något bland annat TCO uppmärksammat.

Hittills i år har 26 människor dött på jobbet, enligt Arbetsmiljöverket. Trots att det finns gedigen kunskap kring vad som kan göras för att förhindra dödsfall och skador så verkar både vilja och ordentliga incitament saknas. 

Människor fortsätter drabbas och dö. Med Tidöregeringen verkar även nollvisionen för dödsolyckor på svensk arbetsmarknad ha dött.