Rosémingel i Almedalen blir alltid en snackis. Är det inte ett bittert ifrågasättande av någon som hatar fest så är det en jämförelse mellan ett häftigt och ett tråkigt. 

LO:s mingel var tråkigt. Detta konstaterade Expressens biträdande Karin Olsson i sitt Almedalsreferat. Hon var inte där men enligt uppgift serverades endast alkoholfri cider. Hon missar att nämna de sparsmakade wraps som serverades till. 

Stordalen jättebra festfixare

Vet ni vem Karin Olsson tycker hade ett jättebra mingel? Jo, hotellmagnaten Peter Stordalen (eller “Almedalens andliga ledare”, som hon kallar honom) 
 
Näringslivstoppar är bäst – inga protest! Facken? Så tråkiga att klockorna stannar. 

Jag var på Stordalens mingel. En piffig norrman i solglasögon bjöd på Aperol spritz, plockmat, effektfullt tal om att mota mörkret och den Eurovision-bojkottande duon Medina. ”In i dimman” sjöng de, ”Bella ciao, ciao, ciao!” Glitter, bas och glam. 

Tråkiga LO

Men LO bjöd enbart på tråk, tråk, tråk. Påvert, är ordet Karin Olsson använder. 

Många, inte minst LO-fackens aktiva medlemmar, drar nog en lättnadens suck. Inga pampfasoner, inga skandaler, inga extravaganser att förklara för kollegorna på jobbet som pungar surt förvärvade hundralappar för ett medlemskap. 

Det är alltså dessa personer som bekostar den där tråkiga cidern. Det är med lagerarbetarens, maskinoperatörens, vårdbiträdets och kockens medlemsavgifter facken ser till att försöka synas, höras och påverka där makten finns. 

Almedalen är relevant

I slutet av juni är denna plats, oaktat vad någon tycker om saken, Visby på Gotland. 

Och medlemmar betalar mot att LO lyfter saker som att 70 procent av handelns anställda inte erbjuds heltid – trots att det står i LAS att det ska vara norm på svensk arbetsmarknad. 

Det gör det för att LO arrangerar samtal om hur hoten mot demokratin innebär att fackliga kamrater runtom i världen förföljs, trakasseras, misshandlas och mördas.  

Det gör de för att de vet att om de själva inte bidrar till att lyfta hur politik och näringslivet påverkar arbetare så kommer ingen annan göra det. 

Har råd med rosé

Och visst är det mörkt med både negativa nyheter och alkoholfri cider. Men tråkigare är det om alla dansar och super bort allvaret medan mörkret, som Stordalen talar om, sprider sig. 

En fest är inte motstånd. Det är ok, den ska få finnas ändå. Men ha lite respekt för undersköterskan, elektrikern, lastbilschauffören och den där bartendern som häller upp din aperol spritz.

Inte kan det vara deras jobb att också betala Karin Olssons drinkar.