– Jag är väldigt glad över att kunna säga att kampen mot inflationen nu är vunnen.

Det var budskapet finansminister Elisabeth Svantesson (M) hade till svenska folket i måndags.

Så trevligt. Men det kan vara värt att påminna om att Svantesson har varit en mycket passiv soldat i den kampen.

Från svensk horisont har huvuddragen i inflationsbekämpningen nämligen sett ut så här:

En riksbank som försökt bekämpa utbudsdriven inflation med räntehöjningar. En regering som inte stöttat hushållen. Ett näringsliv som vältrat över kostnaderna på konsumenterna. Och ett löntagarkollektiv som fått se ett onödigt tapp i reallöner.

Det finns ingen vårdkris

Priset för den politiska passiviteten kan du se i sin plånbok. Man kan se det på alla inställda byggprojekt. På den rekordhöga arbetslösheten. På den bedrövliga situationen i vården (att vårdpersonal strejkar sommaren 2024 är ingen slump). På nedskärningarna i skolan.

Priset för den politiska passiviteten är att den svenska BNP-utvecklingen sticker ut negativt mot omvärlden. Sverige har den lägsta tillväxten i hela EU och vår återhämtning tros ta mycket längre tid.

Men när Ulf Kristersson anlände till Visby var det idel solsken. Han mår bra, Sverige mår bra. Välfärdskrisen som anställda, arbetsgivare och lokalpolitiker talar om, den finns inte ens.

I sitt tal i Almedalen är statsministern lika glad. Nu har vi gått med i Nato. Man har levererat nya verktyg för polisen och gjort det svårare att bli svensk medborgare. Skatterna har sänkts och, tjofaderittan, det blir gårdsförsäljning av vin och öl.

ISK-sparande ska bli skattefritt och bidragstaget – som Finanspolitiska rådet nyss dömde ut – ska kommas på plats. Och så blir det kärnkraft.

Optimism och framtidsanda kallar Kristersson det för.

LKAB stänger gruvan

I en annan del av världen berättar LKAB att de tills vidare stänger gruvan Konsuln i Kiruna. Orsaken är stoppet på Malmbanan. I en annan del av världen har var fjärde svenskt företag problem på grund av det usla järnvägsunderhållet. I en annan del av världen har byggstarterna i Blekinge och Skåne fallit med 74 procent. I en annan del av världen rullar varslen över välfärden.

Svensk ekonomi kan inte växa genom att vi, förvisso rejält kameraövervakade, sparar pengar och köper vin.

Vi är fortfarande ett land som är beroende av att exportera skog, malm och energi.

Vi är fortfarande ett land som är beroende av fungerande välfärd, nya idéer, ny kunskap, kvalificerade jobb och utbildningar i toppklass.

Inget av det står Ulf Kristersson för.