Vad äter man till midsommar egentligen? Potatis och sill förstås. Lax kanske. Korv till ungarna kanske. Grillad fläskfilé? Västerbottensostpaj är gott. Och så jordgubbar förstås.

Oavsett vad som står på bordet så kommer det att bli rekorddyr midsommar.

I förra veckan kom siffror som visar att priserna på den traditionella midsommarmaten skjutit i höjden. På tre år har till exempel priset på potatis stigit med 29 procent. Färsk lax upp med 66 procent. Sillen 53 procent. Äggen 42 procent.

Trots att inflationen sakta viker nedåt så fortsätter priserna på mat att bränna hål i folks plånböcker.

Slängd mat håller priserna uppe

Sverige har ett oligopol inom dagligvaruhandeln där de tre största aktörerna – Ica, Coop och Axfood – kontrollerar 90 procent av marknaden. Och de verkar bara ha bestämt sig för att konsumenterna gillar att betala 50 kronor för ett paket Bregott.

Det är sådant självförtroende som gör att Ica är bland de mest lönsamma butikskedjorna i hela världen.

När inflationen gick i taket kunde Ica – precis som Coop och Axfood – kompensera sig mot höjda inköpspriser och värna sina höga vinstmarginaler genom att låta kunderna betala för det.

Matjättarnas prishöjningar påverkade och påverkar inflationstakten. Konjunkturinstitutet flaggar för att nya prishöjningar på mat kommer och Icas utlovade prissänkningar har i stället blivit prishöjningar.

Samtidigt berättar Livsmedelsverket att en tredjedel av all mat som produceras i världen äts inte upp. Men det är inte dina rester som spelar roll, utan det som producenter och återförsäljare slänger.

Livsmedelsmarknadens spelregler är sådana att det ofta är mer ekonomiskt gynnsamt att slänga fullt ätbar mat än att sälja den till lägre pris.

Så håller man priserna uppe, från jord till bord.

Äta tånaglar?

Det här vet förstås figurer om Ulf Kristersson, Ebba Busch, Elisabeth Svantesson och Jimmie Åkesson. Men de har en lösning att erbjuda: svenskarna borde sluta handla hos livsmedelsbutiker som säljer dyr mat och i stället handla hos livsmedelsbutiker som säljer billig mat.

Klokt och bra. Varför äter inte folk bara tånaglar eller dammtussar, det är ju helt gratis?

Hur kan det vara så att en icke-fungerande marknad som alla tvingas vara på bara tillåts… inte fungera?

När Vänsterpartiet driver att handlarna ska tvingas lämna in underlag för sin prissättning till Konkurrensverket brölar högern. Nej! Matoligarkerna måste få ta ut oskäliga priser! De måste få skada ekonomin! Politiken måste få vara helt likgiltig inför hårt arbetande svenskars hushållsekonomi! Alternativet är faktiskt kommunism!

Kanske lurar det där någon som i helgen tömmer lönekontot för att köpa sill.