Tomma lusgaspatroner slängs lite här och var. Ofta dolda i vanliga sopor. När sopbilen sedan pressar ihop avfallet är risken stor att de exploderar. 

Något som har hänt flera gånger, enligt sopbilschauffören Johan Kanmert, som även är skyddsombud för Transport. Han har själv varit med om en sådan explosion.

”Lät som ett pistolskott”

– Det lät som ett pistolskott. Sedan flög den rakt in i bakdelen på bilen. Hade det varit en annan, lägre, bil hade min kollega träffats i halstrakten. Den var helt platt med sylvassa kanter, så det hade han nog inte klarat.

Efteråt såg de ett stort märke i metallen på sopbilens bakdel.

Men exploderande lustgaspatroner är inte bara problem för sopbilschaufförerna. Johan Kanmert ser även en stor risk för oanande förbipasserande som råkar gå förbi.

Förstör värmeverk

Tomma patroner har också exploderat vid flera tillfällen i värmeverket, där soporna bränns.

– Då blir det stopp i anläggningen. En gång var det en balk som hade smällt av, som de var tvungna att laga. Det kostar ganska stora pengar, säger Johan Kanmert.

Tomma patroner som inte hamnar i hushållssopor lämnas ofta ute, på parkbänkar, stränder eller andra platser där de används. Även det blir en kostnad för kommunen som måste åka runt och samla in dem, påpekar Johan Kanmert.

Vill se ett förbud

Helst skulle han vilja se ett totalförbud mot lustgasförsäljning till privatpersoner. 

– De enda användningsområden jag sett är i berusningssyfte och att vispa grädde, men det kan man ju gör på andra sätt.

Han tror dock inte att det kommer bli aktuellt med ett förbud. Alternativet då är att införa ett pantsystem, som för kolsyrepatroner.

– Där är ju panten hög, så det händer aldrig att vi hittar dem i soporna, säger Johan Kanmert.