Isabel jobbar 26 timmar i veckan med heltidslön: ”Får minisemestrar”
Undersköterskan Isabel Weber Bech jobbar 26 timmar i veckan – och får en heltidslön. Nu sprids modellen med korta heltidstjänster över landet.
Kan du tänka dig att jobba varje helg? Många skulle nog svara nej på frågan, men Isabel Weber Bech svarar tveklöst ja.
Sedan två år jobbar hon ständig helg i hemtjänsten i Laholm. Det innebär att hon jobbar 26 timmar i veckan i stället för 37 timmar som undersköterskorna med vanliga scheman.
– Jag tycker att det är fantastiskt att jag har så mycket ledig tid.
Med fyra barn mellan 3 och 16 år tror hon inte att hon hade fått ihop livet med vanliga arbetstider.
Nu kan hon lämna i skola och förskola utan stress, ha tid till hushållsarbete och annat på förmiddagarna och umgås med barnen på eftermiddagar och kvällar.
Minisemester varje månad
Eftersom hennes man jobbar natt får de en del lediga vardagar tillsammans, och en helg i månaden när de båda jobbar är de yngsta barnen på ob-förskola eller nattis, som det brukar kallas.
– Det funkar jättebra för oss. Jag skulle verkligen inte vilja ha några andra arbetstider.
Isabel Weber Bech jobbar antingen fredag till söndag eller lördag till måndag. Arbetspassen är åtta timmar långa, antingen 6:30-15:00 eller 13:30-22. Eftersom det bara blir 24 timmar jobbar hon även en vardag i månaden då det också är personalmöten.
Men de flesta veckor jobbar hon tre dagar, i stället för fem, som de flesta andra. Det blir 82 dagar extra ledigt om året i jämförelse med någon som har kontorsarbetstider.
– Var fjärde vecka är jag ledig fem dagar i rad. Det blir som en minisemester..
Det var just arbetstiderna som fick henne söka jobbet i hemtjänsten. Och hon är inte ensam om att vilja byta lediga helger mot kortare arbetstid. Intresset för de ständiga helgtjänsterna i Laholm är stort.
– Det här har blivit en succé, säger Kristina Isaksson, äldreomsorgschef i Laholm.
Chefen: ”Det måste finnas en morot”
Innan helgtjänsterna infördes 2022 fanns det alltid tomma helgpass i äldreomsorgen. De fick lösas med tillfälliga timvikarier.
– Det blir dålig kvalitet för brukarna och en ohållbar situation för de anställda, säger Kristina Isaksson.
Hon hade hört att en annan kommun skulle införa ständig helgtjänstgöring på prov. Arbetstiden skulle kortas från 37 timmar till 30.
Hon gillade tanken, men inte villkoren.
– Ska man jobba varenda helg ska man få något för det. Det ska finnas en morot, så därför sänkte vi till 26 timmar.
Hon hade trott att det skulle finnas sökande för tolv tjänster. I dag är det 35 anställda som jobbar ständig helg.
– Folk står i kö för tjänsterna. Det blev en riktig hit.
Ingen extra kostnad för arbetsgivaren
Och faktum är att det inte blev dyrare för kommunen heller. Minskad övertid och färre sjukskrivningar har gjort att det går jämnt upp ekonomiskt, enligt Kristina Isaksson.
Laholm inför nu ständiga helgtjänster även inom LSS-verksamheten. 90 personer sökte när tjänsterna annonserades ut, enligt Kommunalarbetaren.
Även facket gillar helgtjänsterna. Jeanette Örenmark, sektionsordförande för Kommunal i Laholm berättar att hon får många samtal från fackliga i andra sektioner som vill veta mer.
Modellen med ständig helgtjänstgöring i omsorgen sprider sig nu över landet, även om antalet arbetstimmar skiljer sig åt. I några kommuner kortas arbetstiden till runt 27 timmar medan den landar runt 30 timmar i andra.
– Jag brinner verkligen för detta. Det är verkligen positivt och fler borde testa det, säger Jeanette Örenmark.
För Isabel Weber Bech har helgtjänsten inte bara blivit en vinst i tid utan också i plånboken. Eftersom hon få ob-tillägg för nästan all sin arbetstid tjänar hon mer än tidigare.
– Jag skulle verkligen inte vilja ha några andra arbetstider. Det här är perfekt.
Heltidslön för 24 timmars jobb – så funkar ständig helg
Att jobba ständigt helgskift innebär att man jobbar varje helg. Som kompensation brukar arbetstiden vara kortare, men hur mycket varierar. I äldreomsorgen i Laholm jobbar de med ständig helgtjänst 26 timmar, medan arbetstiden är 27,5 timmar i Ydre och 30 timmar i till exempel Sundsvall och Varberg.
Ständiga helgskift prövas inom omsorgen i flera kommuner. Det är ett sätt att lösa bristande bemanning på helgerna, men också att förenkla schemaläggningen sedan de striktare reglerna om dygnsvila införts.
Även inom industrin finns särskilda helgskift. På Volvo Cars i Göteborg jobbar ett 50-tal anställda tolv timmar på lördagen, med start vid midnatt, och lika mycket på söndagen med start på förmiddagen. De får heltidslön för 24 timmar i veckan.