35 procent. Så stor andel av väljarna hade röstat på Socialdemokraterna om det hade varit val idag enligt SCB:s partisympatiundersökning. Undersökningen bygger på data som samlats in bland väljare under maj månad 2024.

Det är en ökning med 4,7 procentenheter sedan valet 2022. Samtidigt minskar partiet i stöd jämfört med förra årets SCB-mätning med 3,6 procentenheter, det största tappet bland alla partier.

V fortsätter öka

Vänsterpartiet fortsätter att öka både i förhållande till valresultat och förra årets SCB-mätning och landar nu ett väljarstöd på 8,2 procentenheter. Det är en ökning med 1,5 procent sedan valet och plus 0,8 sedan förra mätningen.

L och KD under riksdagsspärren

För Liberalerna och Kristdemokraterna är det dock fortsatt kämpigt. Trots vissa framgångar i EU-valet missar båda partier riksdagsspärren. Liberalerna får 3,2 procent av väljarstödet, medan KD endast når 2,8 procentenheter

Sverigedemokraterna ökar jämfört med förra mätningen och får nu 19,5 av väljarstödet. Det är dock fortfarande under valresultatet på 20,5.

Se hela mätningen här: