Inte EU-kritisk, men EU-grindvakt. Inte troende, men kristdemokrat. Inte längre skollobbyist och opinionsbildare utan toppnamn med siktet på Europaparlamentet. Alice Teodorescu Måwe fortsätter prova sig fram i den nya Tidöhögern.

SvD:s podd Ledarredaktionen kallar hon sig ”allmänborgerlig”, säger att det inte är hon som förändrats utan att det är verkligheten som gjort det.

Skollobbyism och Bulletin

Med andra ord är det inga som helst konstigheter att hoppa runt i den borgerliga värld som består av bland annat Tidöpartierna, skribentuppdrag och lobbyismen. Och hoppat runt har Teodorescu Måwe gjort.

Men nu har den högerprofilerade mångsysslaren bestämt sig för att det hon helst ägnar sig åt är värderingar i allmänhet och värderingskonflikter i synnerhet. Där är KD, enligt henne, bäst i klassen.

En ny mätning gjord av Novus visar dock att det fortfarande är en femtedel av svenskarna som inte vet vem Kristdemokraternas toppnamn är. Och som om det inte vore sorg nog så har nästan hälften av de som vet lågt förtroende för henne.

Utfrågningen i SVT

I SVT:s ”Utfrågningen” verkar den rutinerade debatträven främst vilja finta programledarna.

Det missnöje som uttrycks med klimatmålen innebär inte att hon tänker försöka sätta nya mål. Hon vill hellre se nya sätt att räkna.

Missnöjet med migration innebär inte en slopad asylrätt utan ett nytt sätt att söka asyl. Att det hon föreslår i praktiken innebär just slopad asylrätt viftar hon bort. 

Självförtroendet är det, med andra ord, inget fel på. Den vana högerdebattören slänger tryggt ur sig argument för att hon är ett bättre alternativ än både moderater och sverigedemokrater och ojar sig över religiös fanatism.

Tvivelaktigt om aborträtten

Att Teodorescu Måwes nya parti gett oss kvinnofällan vårdnadsbidraget, tvivelaktiga röster om aborträtten i Europaparlamentet och driver en värdekonservativ syn på familjen är väl tänkt att blekna i jämförelse.

Nej, Alice Teodorescu Måwe verkar själv tycka att hon har knäckt koden. Beteenden som ”skrämmer” ska bestraffas, värderingar som ”enar” ska främjas. Klimatmål ska sättas så människor kan ”hänga med”. Många ord blir det men de konkreta, seriösa förslagen lyser med sin frånvaro.

Höjer sin egen aktie

Teodorescu Måwes tungakrobatik kan stundtals få en att tänka saker som att allas lika värde rätt faktiskt gäller alla. Eller att klimatet är viktigt och prioriteras.

Men som den Tidöpionjär hon är sipprar sedan marknadsfundamentalism, kritik mot islam och kärnkraftsvurm fram som enda egentliga ståndpunkt. Samma gamla vanliga.

Kanske har hon nu lyckats hitta en politisk hemvist i en svensk höger där ingen längre verkar bry sig om vad som faktiskt blir gjort. Och klarar KD spärren på söndag har hon i alla fall hittat en politisk sysselsättning.

Lobba för att behålla vinster i skolan, leda utvecklingen för Moderaternas nya politik, sitta i Europaparlamentet. För personer som Alice Teodorescu Måwe verkar det fritt fram att lämna sjunkande skepp som Bulletin och Moderaterna för att höja sin egen aktie.

Dyrare efter Bryssel

Och nu låter det ju verkligen som att inget annat än värderingsdrivna kristdemokrater duger. Kristdemokraterna riskerar dock att åka ur Europaparlamentet. Vad som duger om denna satsning på Europaparlamentet inte går i lås återstår att se.

Men räkna med att timpriset för Alice Tedorescu Måwes tjänster ökar markant efter en tur till Europaparlamentet. Det gör hon med all sannolikhet själv.

Hon älskar ju inte KD. Hon älskar sitt CV.