Brända böcker i Gaza blir till Tiktok-content för israeliska soldater
Raketerna som faller över Gaza, över Rafah och över Västbanken är inte skjutna ur blint raseri eller vedergällning för vad som hände den 7 oktober, skriver Svante Hildeman.
KOMMENTAR. En bild dyker upp i mitt flöde på X. I bildens förgrund sitter en soldat på en stol. Över hans axel hänger en automatkarbin och i händerna håller han en bok som han till synes läser i.
Bilden är tagen i Al-Aqsa universitet, och i bakgrunden står bokhyllorna i dess bibliotek i brand.
Att IDF-soldater på olika förnedrande sätt poserar framför den förödelse de vållar Palestina och dess befolkning är inget nytt.
Framförallt, men inte uteslutande, det senaste halvåret har bilder på liknande hån från sönderbombade caféer, lekplatser och klassrum publicerats på sociala medier av soldaterna själva.
De enskilda handlingarna fördöms ibland från israeliska myndigheter, men tjänstemännens bannor verkar inte väga särskilt tungt mot glada tillrop på TikTok.
Kom att tänka på Light in Gaza
När bilden från Al-Aqsa universitet så dök upp under mitt slöscrollande hajade jag till och kom att tänka på boken som ligger på mitt sängbord – Light in Gaza (2022). Det är en antologi skriven av palestinska författare om ockupationens historia och Gazas framtid.
Författarna kommer från olika vetenskapliga fält, men ett gemensamt tema är den enorma påhittighet och kreativitet som krävs för att inte bara överleva ockupationen, utan också leva under den.
En av författarna är den prisbelönta poeten och bibliotekarien Mosab Abu Toha. I ett kapitel beskriver han hur den Israeliska staten systematiskt begränsat tillgången till litteratur för Gazas befolkning.
År 2014 studerade Abu Toha litteratur vid Islamic University of Gaza. När universitetets administrationsavdelning bombades föddes hos Abu Toha idén att bygga upp Gazas första bibliotek för engelskspråkig litteratur.
Genom donationer från privatpersoner internationellt växte hans samling och 2017 öppnade han Edward Said Library i Beit Lahia på norra Gazaremsan. Varje bok han fick tag på gjorde livet lite större för de boende i världens största utomhusfängelse.
Många av böckerna som donerades kom dock aldrig fram. De gränskontroller vars primära syfte är att hålla den palestinska befolkningen instängd fungerar på andra hållet också som kontroll för vad som når in till Gazaremsan.
Donationer kunde hamna på Västbanken
Donationer med Gaza som adress kunde ibland hamna på Västbanken, dit Abu Toha inte hade tillåtelse att resa. Böckerna som godtyckligt fastnade på Västbanken nådde aldrig hans bibliotek, utan brändes upp av israeliska myndigheter.
Israels drakoniska importlagar gör att det råder akut brist på litteratur i Gaza. Nya böcker är lyxvaror och bokhandlare stänger sina affärer eftersom böckerna inte säljs.
Precis som ockupationsmakten svälter befolkningen genom att ransonera deras mat på kalorinivå svälter man dem också på såväl intellektuell som kulturell stimulans.
Därigenom begränsar man Gazas folk från att se bortom murarna och ta del av världen utanför.
De hålls instängda, fysiskt och själsligt, utan möjlighet att fly det liv som påtvingats dem. Inte ens genom litteraturen.
Jag förstår att det är svårt att bli upprörd över importlagar när flödet varje dag fylls med bilder och filmer på mördade barn. Jag förstår att ett brinnande bibliotek faller till föga för en huvudlös kropp.
Skjutna ur samma stat som orsakat lidande
Ändå är det förtryckets mer subtila beståndsdelar som blottar ockupationsmaktens beräknande ondska.
Raketerna som faller över Gaza, över Rafah och över Västbanken är inte skjutna ur blint raseri eller vedergällning för vad som hände den 7 oktober.
De är skjutna ur samma stat som under flera decennier orsakat Gazas befolkning ett inhumant lidande.
Varje raket och varje död palestinier är en del i ett systematiskt förtryck som tar sig uttryck intellektuellt, själsligt och fysiskt.
I november 2023 träffades centralarkivet i Gaza av israeliska raketer och totalförstördes. Med det försvann 150 år av berättelser om Palestinas kulturella arv, historia och kollektiva minne.
Sedan dess har Edward Said Library och 14 andra av Gazas bibliotek förstörts framför ögonen på världen.
Noggrant dokumenterat och publicerat för alla att se på soldaternas egna TikTok-konton.