Varslet riktade sig mot Holmqvist Elektriska AB. Enligt Elektrikerförbundet har företaget inte respekterat den blockad som pågår sedan tidigare.

– De har gjort arbeten åt Tesla, de har monterat superladdare, säger Mikael Pettersson, förhandlingschef på Elektrikerförbundet.

Fyra arbetsplatser tas ut

Företaget, som utför service och installationer på byggarbetsplatser, togs ut i konflikt på fyra helt andra arbetsplatser i Stockholmsområdet. Allt företagets arbete ska, från den 13 juni, läggas ned på Henriksdals reningsverk, Gasklockan 2, AMF Fastigheter och Terminal 5 på Arlanda. 

Efter samråd med Elektrikerna skulle uppgifterna kunna få utföras av andra företag med kollektivavtal. Förbundet var alltså inte ute efter att stoppa arbetet i sig på de här arbetsplatserna, utan att markera mot företaget som de menar inte har följt tidigare stridsåtgärder.

– Det har ju också ett signalvärde för andra företag, om att man ska respektera lagda blockader, säger Mikael Pettersson. 

Arbetet söker Holmqvist Elektriska AB för en kommentar.

Varsel dras tillbaka 11 juni

Den 11 juni drog Elektrikerna tillbaka sitt varsel. Detta efter att förbundet och företaget kommit överens.

Överenskommelsen innebär att företaget säkerställer att inget blockerat arbete på Teslas verkstäder eller laddstationer kommer utföras. 

Men även att parterna ska jobba tillsammans för att fler ska organisera sig fackligt på Holmqvist Elektriska.

Bland annat kommer tre fackmöten hållas under hösten och alla anställda erbjuds en endags facklig introduktionsutbildning, på betald arbetstid.

Uppdateringen av artikeln är tidigare publicerad i Elektrikern som tillsammans med Arbetet och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.