I helgen hände något mycket besynnerligt i P1:s veckomagasin Godmorgon världen. I ett inslag med tre ledarskribenter – Olof Ehrencrona från Svenska Dagbladet, den här tidningens Karina Cubilla och Göteborgs-Postens Adam Cwejman – diskuterades Kalla faktas trollfabrik-avslöjande.

Ni vet, att Sverigedemokraterna avlönar människor för att anonymt och industriellt sprida hat mot enskilda personer, piska upp stämningen i för SD gynnsamma frågor och uppträda som att ens åsikter delas av 99 procent av väljarna.

Ett problem för svensk demokrati?

Inte enligt liberalen Cwejman. ”Desinformation sprider alla partier”, slog han fast och tillade kavat:

– Det finns tidigare statsråd som Annika Strandhäll som beter sig som nättroll, så det spelar ingen roll om de är anonyma eller publika.

Kvack.

Starkt kritiskt till förslaget om public service

Uppfattningen ekade när Tidöpartierna lämnade sina kommentarer kring public service-kommitténs betänkande i går.

Oppositionen är skarpt kritisk mot att public service föreslås få mindre pengar och att de program som SVT, UR och SR producerar ska göras mindre tillgängliga på andra plattformar.

Och moderaten Kristina Axén Olin påstod att kritiken mot Tidöpartiernas bars fram av oppositionen ”egna privata trollfabriker”. Man får väl anta att hon menar Jan Scherman och Karin Pettersson.

Här är vi alltså nu i svensk borgerlighets rationaliserande och relativiserande av SD:s metoder. Upp är ner och ner är upp och alla som har en åsikt är egentligen trollfabrikörer. Det finns verkligen inget häpnadsväckande med det SD pysslar med. Lugn och harmoni råder återigen i riket.

Så kommer då Kalla fakta i dag med avsnitt två i sin granskning.

Och det visar sig att stora anonyma konton på sociala medier drivs av SD:s kommunikationsavdelning i hemlighet. Det visar sig att skojiga videos och memes med främlingsfientliga undertoner i hemlighet matas ut från partiets tjänstemän.

Det visar sig att videos där en animerad Jimmie Åkesson åker stridsvagn på Rinkeby torg och skjuter vilt omkring sig till tonerna av pumpande musik sprids från partiet.

Kampanjande mot Alice Teodoescu Måwe

Det visar sig att SD-tjänstemännen använder AI för att skapa och förvränga tal som politiska motståndare håller. De registrerar hemsidor för att hetsa muslimer mot Sverige i spåren av den så kallade LVU-kampanjen. När Alice Teodoescu Måwe går med i Kristdemokraterna ska man ”basha” henne och förklara varför hon är ”en sopa”.

Det är partikommunikation utan avsändare. Det är partikommunikation som ska sätta tuffingarnas och clownernas hjärtan i brand, i hopp om att de ska sköta värvningarna till SD:s sak på sikt. ”Långsiktigt är det vi som är de coola kidsen”, säger en av SD:s nätkrigare.

När SD:s trollfabrik öppnas syns det tydligt att de drivs med samma syfte som det tidiga 1900-talets politiska frikårer och paramilitära organisationer: att markera närvaro och makt och skrämma bort de grupper som man utnämnt till sina fiender.

Trollfabriken är gatuslagsmålet organiserat för vår tid.

En stad där stormtrupperna är herrar över gatorna är en seger för det parti de slåss för.

Ett diskussionsforum där trollen är herrar över diskussionen är en seger för det parti de slåss för.

En ”allvarlig påverkanskampanj”

Det var i det sammanhanget Dagens ETC:s granskning i förrfjol var så intressant: det finns inte finns några tydliga gränser mellan gata och kommentarsfält.

Tidningen avslöjade att utklädda sverigedemokrater infiltrerade klimatdemonstrationer och hängde ut enskilda aktivister – inte sällan unga kvinnor – i SD:s egna kanaler. Hjärnan bakom operationen var SD:s rättspolitiska talesperson Tobias Andersson, nu näringsutskottets ordförande.

Metoden känns igen. Sajten Exakt24 – som har flera personkopplingar till SD –  har uppmärksammats för att man hänger ut och drevar mot klimataktivister, lärare och sjuksköterskor.

När sajten hetsade mot personal anställd på Sahlgrenska universitetssjukhuset beskrev säkerhetschefen det som att man var utsatt för en ”allvarlig påverkanskampanj”.

Enligt tidskriften Syre så plockas Exakt24:s publiceringar snabbt upp av andra konton på yttersta högerkanten. Det har lett till rena trakasserikampanjer. Grannar till uthängda kontaktats, falska anmälningar har gjorts till socialtjänsten och uthängda har vittnat om en flod av obehagliga telefonsamtal. SD-toppar som Tobias Andersson har deltagit i och förstärkt sådana drev, enligt Syre.

Det här är det unika med SD. Även om de under de senaste åren byggt upp en egen medieinfrastruktur så har partiet alltid levt i symbios med nätets argaste individer.

Där SD mött motstånd har det alltid dykt upp sympatisörer – den tidigare riksdagledamoten Toralf Alfsson kallade dem fotsoldater – som vill notera sitt kraftiga ogillande.

SD:s drev mot privatpersoner

När SD:s ungdomsförbund nekades bidrag av Ungdomsstyrelsen hotades anställda på myndigheten

En läkare i Umeå var tvungen att lämna sitt hem på grund av de hot han fick när han kritiserat SD. Vårdanställda i Malmö mordhotades av samma skäl

Sedan SD:s intåg i riksdagen är det som fått smaka på vreden från Jimmie Åkessons vänner, medarbetare och fans.

Politiker och journalister, förstås.

Men också barn som är LuciaIca-handlare som tycker att flyktingar är välkomna i butiken eller barn som protesterar mot rasism.

SD helt närstående sajter har också instruerat sina läsare i hur man enklast åker hem till misshagliga personer för att skrämma dem.

Jimmie Åkessons tal till nationen

Stör man den sverigedemokratiska världsbilden har det alltid funnits en sajt, en blogg eller något motsvarande som beredvilligt piskar upp lynchstämningar. För hette den ofta Avpixlat och leddes av en av Jimmie Åkessons närmaste män. Nu är det Riks och trollkungarna på kommunikationsavdelningen som kör.

Det är allt detta Kristina Axén Olin jämställer med en öppen samhällsdebatt där hon får kritik.

Det är allt detta Adam Cwejman anser är ungefär samma sak som när Annika Strandhäll under eget namn twittrar om att hon anser att Ulf Kristersson är en dålig statsminister.

Det är genant men tjänar cyniskt nog ett högre syfte.

När Jimmie Åkesson på tisdagseftermiddagen svarade på Kalla faktas granskning så gjorde han det genom att förklara krig mot allt och alla – på Youtube. Det är han och hans parti som är utsatta för en påverkansoperation där hela offentligheten svurit sig samman. Och marionettspelarna är Magdalena Anderssons socialdemokrater.

– De får ordentligt med draghjälp från proxykrigare och landets stora medier, gastar Åkesson.

SD:s enda brott är att säga sanningen! Och för att vaska fram sanningen är det tydligen helt rätt att, till exempel, använda AI för att fejka tal. Och det är helt rätt att dölja att man står som avsändare för ”sanningen”.

SD-ledaren avslöjar därmed en världsbild som är lika galen som Donald Trumps. Alla är Åkessons fiender och allt är tillåtet för att krossa fienden.

Ulf Kristersson ljuger för sig själv

Men det är värre än så. Trumps agerande handlar kanske bara om egenintresse och mindre om en politisk vision.

Den liberala författaren Per Svensson har beskrivit SD som ett apokalyptiskt, kulturrevolutionärt nationalistparti som i grunden vill förändra det Sverige vi känner.

I principprogram och riksdagsmotioner går det att spåra: Vi har att göra med ett parti som tror att Sverige som nation står inför en avgörande strid som ska sluta i att landet återföds, enat, utan skillnader och konflikter. Dagens SD hämtar sitt tankegods från det tidiga 1900-talets demokratiföraktande unghöger.

Socialdemokrati, liberalism, öppenhet och pluralism är främsta hatobjekt, något Jimmie Åkesson skrev rakt ut i sin bok Satis Polito: ”Vi vill helt enkelt inte ha det splittrade, segregerade – själlösa – samhälle, som det socialliberala etablissemanget skapat åt oss.”

Genom Tidösamarbetet har borgerligheten låtsas att det där inte gäller längre. SD har förändrats och SD har mognat har till exempel Ulf Kristersson intalat sig själv. Han hade fel.

I och kring SD bubblar en giftig brygd av nationalchauvinism, revanschism, rasism, homofobi och sexism. Det är det giftet som trollfabriken och fotsoldaterna vill hälla över hela offentligheten.

– Vi kommer inte glömma vad ni gjort med vårt land och vi kommer inte sluta berätta om den enorma skada ni har orsakat, väser Åkesson i sitt videotal.

Om Inte Ulf Kristersson och Ebba Busch ser att det hotet också är riktat mot dem så är de mer än lovligt naiva.