Sedan 2013 har Medieakademin mätt förtroendet för bland annat myndigheter, institutioner och företag.

I årets mätning får alltså facket en toppnotering, med 43 procent som säger sig ha stort förtroende. Och trenden har varit uppåtgående, med nya rekord varje år, sedan bottennoteringen 2016. Då var det bara 22 procent som hade stort förtroende för facket.

”Ett styrkebesked”

Isabelle Ljungberg, kommunikationschef på LO, gläds åt siffrorna. Ju högre förtroende, desto mer är folk beredda att lyssna på en, enligt henne.

Men det är också ett styrkebesked, anser hon.

– Vi har en historiskt svår avtalsrörelse bakom oss där inflationen gjorde att det inte blev några reallöneökningar. Trots det ökar förtroendet, vilket är väldigt glädjande.

Andel som har ganska eller mycket stort förtroende för facket

Isabelle Ljungberg ser olika förklaringar till att förtroendet ökat de senaste åren. Bland annat tror hon att folk kan söka sig till facket när omvärlden är orolig.

– Men jag tror också att man ser att de fackliga organisationerna gör ett viktigt arbete. Att förbunden verkligen kämpar för sina medlemmar.

”Lågt förtroende för Tesla”

Förtroendebarometern mäter även förtroendet för företag. I botten av den listan återfinns Tesla, där bara 11 procent har stort förtroende.

– Jag tror att Teslakonflikten är viktig, här visar ett av våra medlemsförbund att man verkligen tar fajten för sina medlemmar. Det har varit tacksamt medialt för att belysa den svenska modellen, säger Isabelle Ljungberg.

Av de mätta företagen är det bara Ikea (57 procent) och Systembolaget (69 procent) som har högre förtroende än facket.

I förtroendetoppen ligger Polisen med 72 procent.

Lyssna på Arbetets podd Från Golvet