Teslaanställde Tobias om rekordstrejken: ”Något vi måste kämpa för”
Teslastrejken är den längsta strejken i Sverige på närmare 80 år. ”Det är klart att jag saknar jobbet” säger Tobias, som tycker att kollektivavtal är värt att kämpa för.
Den 27 oktober förra året inledde IF Metall sin strejk för att teckna kollektivavtal med Teslas svenska dotterbolag. Det gör strejken till den mest utdragna sedan 1945, alltså på 79 år, något Dagens Nyheter var först att rapportera.
Tobias Eng Strömberg är en av dem som strejkat sedan starten.
– Jag strejkar fortfarande och för vår del rullar det på. Det händer inte så mycket egentligen.
Vad gör du hela dagarna?
Jag är på gymmet och spelar med lite polare och andra som strejkar. Vi träffas, har lite möten och gör andra saker jag vanligtvis inte hinner med på dagtid.
Hur påverkar det dig mentalt?
– Det är klart att jag saknar jobbet ibland. Att komma dit på morgonen, ta en kaffe med kollegorna och tjöta lite. Men det är inte något som är påfrestande, vi gör det här för en god sak och det är något vi måste kämpa för.
Inte orolig för personlig kompetens
Är du rädd att tappa kunskaper när du är hemma så länge?
– På Tesla är det så att om du går på semester så måste du lära dig en massa nytt när du kommer tillbaka. Men för min personliga kompetens är jag inte orolig. Jag tänker att det kan ta en halv dag att sätta sig in alla system när vi kommer tillbaka.
Kommer du söka andra jobb om strejken drar ut på tiden?
– Nej, jag tror inte det. Vi får vi se hur länge det håller på, hur länge man orkar. Men just nu är det bara att köra på, säger Tobias Eng Strömberg.
Och strejken kan fortsätta ett bra tag till.
Med tanke på att det inte är så många medlemmar som berörs, cirka 130 personer, blir det inte så dyrt för IF Metall. Dessutom har förbundet en välfylld strejkkassa, på 15 miljarder kronor, så kan man hålla ut länge till.
IF Metall: Beror på vår uthållighet
Arbetet har utan framgång sökt IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä för att fråga hur länge förbundet kan strejka. Men till Dagens Nyheter säger han:
– Det är ingen ekonomisk fråga, utan beror på vår egen uthållighet, att andra fortsätter med sympatiåtgärder och att allmänheten inte tycker det vi gör är åt helvete.