Arbetsmiljöverkets nya chef om dödsolyckorna: ”Parterna är avgörande”
2023 blev det värsta året på tolv år vad gäller dödsolyckor på svensk arbetsmarknad. Vad tänker Arbetsmiljöverkets tillträdande generaldirektören Lars Lööw göra åt saken?
Vem är du?
– Till utbildning är jag jurist, men vid det här laget har jag 15 års erfarenhet av att leda myndigheter. Jag har även suttit med i ledningen för statliga bolag och drivit eget företag.
– En röd tråd är att de har haft koppling till rättigheter och delaktighet för personer med funktionsnedsättning. Jag är själv pappa till en son med utvecklingsstörning och började min karriär som jurist i funktionsrättsrörelsen.
Hur tar du med dig funktionsrättsfrågorna in i nya jobbet?
– Kopplingen är kanske inte lika tydlig som på Arbetsförmedlingen där jag är nu. Men arbetsmiljön är ju förutsättningen för att den här gruppen ska kunna delta aktivt på arbetsmarknaden.
– Även om frågorna om liv och hälsa förtjänar mer uppmärksamhet, inte minst med tanke på de tragiska dödsolyckorna som varit, så finns den biten också med i uppdraget.
På tal om det. Förra året gick 62 personer till jobbet och kom aldrig hem igen. Det är den högsta dödssiffran på 12 år. Hur ska du tackla det?
– Jag tycker att vikarierande generaldirektören Håkan Olsson svarade klokt på det här i Ekots lördagsintervju för ett tag sen. Jag vet att det pågår ett planeringsarbete i vilket jag hoppas kunna bidra med mina erfarenheter.
– Men jag vill också snabbt komma in i partsdialogen. Vad vi gör tillsammans med parterna är avgörande för om vi ska lyckas eller inte.
Regeringen har höjt Arbetsmiljöverkets anslag, bland annat för att anställa fler inspektörer. Ändå har myndigheten nu anställningsstopp. Varför?
– Av olika skäl har man gjort en paus. Men rekryteringar pågår igen som jag förstått det. Det handlar om att hitta en balans i att få in fler inspektörer och samtidigt få pengarna att räcka till.
– Även här delar jag Håkan Olssons inställning om att man inte kommer att kunna inspektera bort alla problem. Arbetsmiljöverket har en jätteviktig roll men vi behöver göra det tillsammans med parterna och andra intressenter.
Arbetsmiljöverket har fått en roll i kampen mot organiserad brottslighet. Sju center mot arbetslivskriminalitet har startats med bland annat Polisen och Arbetsförmedlingen de senaste åren. Vad har det gett?
– Det har ökat professionaliteten och gjort att vi upptäckt fler felaktigheter. På Arbetsförmedlingen har vi kunnat stoppa utbetalningar vilket är en framgång. Sen behöver vi utveckla det mer. Fem av sju center inrättades under förra året och vi väntar på återrapporter.
– Arbetslivskriminaliteten kommer inte att upphöra på grund av det här. Samverkan kräver engagemang från alla och vi behöver underlätta informationsutbytet. Men det är bra att strukturen nu är på plats och det förbättrar vår möjlighet att minska brottsligheten.
Om Lars Lööw
Tillträder som generaldirektör för Arbetsmiljöverket den 1 mars.
Kommer senast från posten som vikarierande generaldirektör på Arbetsförmedlingen.
Har tidigare varit ordförande för svenska ESF-rådet, myndigheten som förvaltar den Europeiska socialfonden.
Började karriären som jurist inom funktionsrättsrörelsen.