Förra veckan innehöll många märkliga inslag.

Sara Skyttedal – nu kristdemokratisk toppolitiker i Europarlamentet – sägs ha erbjudit sig att sälja konsulttjänster till Sverigedemokraterna.

Som straff för detta ströks hon från den kristdemokratiska listan inför valet i vår.
I stället träder Alice Teodorescu, moderat och friskolelobbyist, in på topplatsen.

På sätt och vis kan man säga att Skyttedals och Teodorescus agerande är varandras spegelbilder.

Skyttedal anade att hennes tid som förtroendevald höll på att ta slut och ville casha in på sina erfarenheter.

Enligt samma logik är det svårt att göra sig kvitt misstanken att hoppjerkan Alice Teodorescu tackade ja till Ebba Buschs fråga om att bli KD:s toppnamn av rent cv-mässiga skäl.

Bra att ha på cv:et

På nyårsdagen sökte hon – med utgångspunkt i att hon skrivit kolumner i DN, programlett i SVT och medverkat som proffstyckare i olika radio- och tv-program – nya uppdragsgivare och kunder:

”Detta år hoppas jag få leda fler intressanta samtal, opinionsbilda för ansvar och frihet, rådgiva fler kunder inom strategisk kommunikation och PA och få fortsätta vara en oberoende, tydligt borgerlig röst i debatten”, skrev Teodorescu på X.

Så blir det inte nu.

Men efter en mandatperiod i Europarlamentet kommer hennes karriärmöjligheter i påverkansbranschen ha vuxit rejält. En hel kontinent öppnar sig, så att säga.

Vi stackars satar som går till valurnorna har länge vetat att vi behöver fråga oss vem man ska lita på när allt fler förtroendevalda tar sikte på bolagsstyrelser och lobbyföretag. Hur mycket påverkar framtida karriärmöjligheter vad politikerna gör under tiden de tjänar medborgarna?

Kaoset i KD är en tragikomisk illustration till det men i samma veva avslöjade Expressen en mer bekymrande variant på samma tema.

”ÖB fick lite tid över”

8 oktober i fjol registrerade Sveriges överbefälhavare Micael Bydén ett konsultbolag.

I höst när han enligt planen lämnar som ÖB ska han tillsammans med sin fästmö, polisen Linda Staaf, börja sälja ”strategisk omvärldsanalys, företagsutveckling och ledarskap”.

Trots att det i Sverige bara tar något dygn att starta ett bolag har Bydén dragit igång nästan ett år i förväg. Och tills vidare går bolagets post till Bydéns nuvarande arbetsplats, Högkvarteret på Östermalm.

Att leverera konsulttjänster inom ”strategisk omvärldsanalys” betyder i klartext att Bydén kommer utnyttja den position han har i dag för att tjäna pengar i morgon. Så hur kommer han i morgon använda den känsliga information han har tillgång till i dag?

Frågan kanske är ofin. Kanske kan man lita på att Bydén är en hedersman. Men vad vet vi? Ingenting. Och det är en central insikt när man diskuterar att politiker och topptjänstemän säljer sig till påverkansbranschen.

I rapporten Svängdörr i staten påpekar Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi, ESO, att det finns ”en ökad risk för intressekonflikter när befattningshavare byter sida. De kan till exempel frestas att ta ovidkommande hänsyn i sitt beslutsfattande, vilket kan medföra stora ekonomiska skador för de intressen de förväntas företräda.”

Men det är inget att bråka om här, tydligen.

Försvarsdepartementet har gjort tummen upp och enligt Försvarsmakten handlar allt om att ”ÖB fick lite tid över”:
– Det är inte mer komplicerat än så, menar Therese Fagerstedt, presschef i Försvarsmakten.

Nåja, lite mer komplicerat är det nog.

ÖB på cv:et är drömmen för en lobbyist

Vi befinner oss i vad som bland annat Bydén beskrivit som det svåraste säkerhetspolitiska läget sedan andra världskriget. Och dagen efter att Hamas attackerade Israel hade ÖB ”lite tid över” att registrera ett företag.

Att Bydén använder Högkvarteret som bas för sitt och Staafs bolag och dessutom använder Försvarsmaktens personal för att försvara ett upplägg där han i framtiden ämnar kapitalisera på sin nuvarande position är inte heller särskilt vackert.

Att Försvarsdepartementet och försvarsminister Pål Jonsson (M) har godkänt det här är givetvis pinsamt för regeringen.

Men till slut landar Bydéns agerande i frågor om hans omdöme. Om hans integritet och trovärdighet.

Oförmåga att hålla isär roller

Att Micael Bydén verkar helt oförstående inför att hans planer inför framtiden, och oförmågan att hålla isär rollerna, inneburit en förtroendeskada leder oss till den verkligt obekväma frågan:

Kan vi lita på att Bydén fattar rätt beslut och agerar omdömesgillt i sitt uppdrag som ÖB?

Att frågan ens låter sig ställas är bedrövligt.

I ljuset av det bör Micael Bydén avgå som ÖB.

Har han, redan ett år innan han förordnade löper ut, startat ett konsultbolag så är det tydligt att han inte har fullt fokus på det nuvarande uppdraget.

Då kan han lika gärna gå vidare till livet som konsult utan att vänta till september.

”Överbefälhavare” har han ju redan på cv:et.