Det var i fredags som Vetlandabaserade Hydro Extrusions gick ut med nyheten att man varslar 20 personer om uppsägning.

Enligt företaget finns en direkt koppling till den blockad som IF Metall riktat mot tillverkningen av aluminiumprofiler – en viktig del av krockskyddet i Teslabilarna.

– Vi har gjort rätt och har våra kollektivavtal. Vi drabbas av en konflikt där vi bara är drabbade och inte kan påverka, sade Hydro Extrutions vd Jonas Bjuhr till Vetlanda-Posten.

Skadar konkurrenskraften

Han får nu uppbackning av arbetsgivarorganisationen IKEM, innovations- och kemiindustrierna i Sverige.

De anser att situationen med Hydro Extrusions är ett bevis på att konfliktåtgärderna behöver ändras.

– Konflikten i Vetlanda blir ju en väldigt tydlig illustration av att vi behöver titta på de svenska konfliktreglerna. De kan vara, och i det är fallet är de skadliga, för den svenska konkurrenskraften, säger Jonas Hagelqvist, vd på IKEM till Ekot.

Organisationen har därför begärt ett möte med arbetsmarknadsminister Johan Persson (L) och biträdande arbetsmarknadsminister Paulina Brandberg (L).

Timbro: ”Helt oproportionerligt”

IKEM får också stöd från den marknadsliberala tankesmedjan Timbro. Timbro har länge velat begränsa möjligheten till sympatiåtgärder.

– Det är väldigt tråkigt att ett företag som egentligen inte är en del i konflikten måste ta smällen när IF Metall försöker tvinga in Tesla i kollektivavtalssystemet. Det är missriktat och helt oproportionerligt, säger Albin Zettervall, arbetsmarknadsansvarig på Timbro till Arbetet.

Timbro vill i första hand se ett totalförbud mot sympatiåtgärder, och i andra hand en reglering.

Att IF Metall har erbjudit att betala konfliktersättning för de som påverkats av blockaden på Hydro Extrutions, spelar ingen roll, anser Albin Zettervall.

– Det är mycket möjligt att Tesla redan i dag hittat en ny leverantör utanför Sverige. Då är de här arbetstillfällen för evigt borta ändå, säger Albin Zettervall.

LO: ”Fundera på alternativet”

Från LO:s sida säger man att man delar IF Metalls uppfattning. Hydro Extrutions hade inte behövt varsla eftersom facket erbjöd konfliktersättning till den drabbade personalen.

Vad gäller frågan om förändrade sympatiåtgärder har man förtroende för att regeringen står fast vid sina tidigare besked.

– Vi litar på att regeringen försvarar den svenska modellen. Johan Pehrson har flera gånger intygat att inga ändringar är aktuella, säger LO:s pressekreterare Jens Lundberg och fortsätter:

– De som säger att konflikten skadar konkurrenskraften borde fundera på vad alternativet skulle vara. Med nuvarande modell har Sverige färre strejkdagar än någon annan demokrati.