Tjugo meter ovanför Stockholms gator hörs trafiken bara som ett avlägset sus. Tommy Henriksson lämnar takåsen och hasar sakta, sakta ner mot takets kant.

Väl framme vid det decimeterhöga rasskydd som löper ovanför kanten känner han sig för med fötterna. Varje steg, varje rörelse är noga avvägd.

– Då kör vi, gubben! ropar kollegan Jerry, som sitter kvar på takåsen och ser till att den lina som Tommy Henrikssons liv nu hänger på är spänd.

En man på ett snötäckt tak i stockholm, sverige.
Takskottaren Tommy Henriksson.

Tommy missar utsikten

Tommy Henriksson fattar skyffeln och börjar skotta. Nio minusgrader och sol får snön att gnistra.

Runt honom bildar taken ett eget landskap där kyrktorn och enstaka höghus skjuter upp. Tommy Henriksson ser dem inte, han är alltför koncentrerad på jobbet.

På väg ner pekar han varnande på de trästeg som leder från takluckan ner i vindens mörker. Träpinnarna, fastspikade i en brädvägg, ser ut att vara hundra år gamla.

– Risken att skada sig är större här än ute på taket. Där kan jag vara fokuserad i sex timmar, på väg ner blir det lätt att man slappnar av.

Två män på ett tak.
Tommy hinner inte njuta av utsikten.

”Vi kan våra tak”

Fastighetskonsulterna, det företag som Tommy Henriksson arbetar för och också är delägare i, har enbart fasta kunder, främst bostadsrättsföreningar i centrala Stockholm.

– Det gör att vi kan våra tak. Vi har bedömt säkerheten och kollat var vi kan fästa säkerhetslinan. Tyvärr ser vi konkurrenter som inte är lika noga.

Möjligheten till snabba pengar lockar lycksökare. När snön kommer kan fastighetsägare tvingas betala tiotusentals kronor för att få sina tak skottade vid ett enda tillfälle. 

Tommy Henriksson har sett hur inhyrd personal utan erfarenhet ger sig ut på taken, ibland utan säkerhetslina. Och takskottare som hoppar mellan gångbryggorna uppe på taken, kanske ett utslag av machokultur.

– Vid ett tillfälle halkade en man och blev hängande ett par meter nedanför takkanten. Det tog timmar innan kamraterna fick upp honom.

Tommy Henriksson har själv aldrig råkat ut för allvarliga tillbud.

– Vårt mål är att aldrig någonsin falla över kanten, även om vi har fallskydd. Skulle det ske är det ett misslyckande, lika väl som ett fall skulle vara.

”Många konstiga drömmar”

Tommy Henriiksson trivs med jobbet och känner sig avspänd när han går hem.

Men han medger också att tak är en riskfylld miljö där det är obehagligt att råka glida med foten ens en smula.

– Genom åren har jag haft ganska många nätter med konstiga drömmar där jag eller mina barn faller från tak eller höga höjder. Det är väl en underliggande stress. Man vaknar kallsvettig.