Hissolyckan: ”Två ukrainare utan anställningskontrakt bland de omkomna”
Två av de omkomna i hissolyckan i måndags var ukrainska arbetare som började jobba på bygget för bara två veckor sedan - utan anställningskontrakt. Detta enligt den fackliga organisationen Solidariska byggare.
Vid en minnesstund för de omkomna på onsdagen berättade Pelle Sunvisson, styrelseledamot i fackföreningen Solidariska byggare, att han har talat med hustrun och ytterligare en närstående till en ukrainsk arbetare som aldrig kom hem efter olyckan i måndags.
– Mannen och hans vän, som båda kom från Ukraina, började på bygget i Sundbyberg för ungefär två veckor sedan, säger Pelle Sunvisson.
– Enligt hustrun, som befinner sig i Stockholm, hade de inga anställningskontrakt. De blev lovade att de skulle få kontrakt så småningom.
Migrantarbetare deltog vid minnesstunden
Pelle Sunvisson betonar att de två omkomna arbetarnas identitet ännu inte är bekräftad till hundra procent. Polisen skulle träffa den ukrainske byggnadsarbetarens hustru under onsdagen.
Vid minnesstunden, som hölls framför den avspärrade olycksplatsen, deltog migrantarbetare från Ukraina och andra länder.
– Killarna är döda. Det är deras anhöriga jag tänker på och tycker synd om. De flesta som kommer till Sverige för att arbeta har familj att försörja, säger Ivan Semenov, plåtslagare från Ukraina.
Ivan Semenov, som i huvudsak gör takarbeten, vänder sig mot den raserade hissen innanför stängslet till bygget.
– Jag åkte i just en sådan hiss för en vecka sedan, utan tanke på att den kunde vara farlig. I fortsättningen kommer jag att fundera på om jag ska använda hissen eller gå, säger Ivan Semenov.
Ivan Semenov kom till Sverige strax före kriget på ett tvåårigt arbetstillstånd och har arbetat tillsammans med många migrantarbetare från Ukraina och andra länder, med eller utan arbetstillstånd.
Står lägre i rang
På frågan om migrantarbetarnas ställning på byggena svarar han:
– Vi står lägre i rang än andra arbetare, det är självklart. Arbetsgivaren kan pressa dig, säger du emot riskerar du att inte få stanna i Sverige. Den första tiden är man mer eller mindre slav.
Samtidigt som minnesstunden hölls utanför den stängda byggarbetsplatsen undersökte tre polismän den hisskorg som fortfarande låg kvar framför niovåningshuset, böjd och skev efter kraschen.
Enligt Thomas Kullberg, ordförande för Byggnads Stockholm–Gotland, var ett 50-tal anställda på plats då olyckan inträffade.
– Vi vet att vi har medlemmar på arbetsplatsen. Så vi försöker se vad vi kan hjälpa till med och stödja dem och våra förtroendevalda med. Vi behöver också få veta vilka företag som finns där så vi kan kontakta dem.
Är det ovanligt att sådana här olyckor inträffar?
– Det är väldigt ovanligt. Jag har jobbat sedan 2001 och jag har aldrig varit med om det i Stockholmsregionen, säger Thomas Kullberg.