Har du nageltrång? Skynda dig till vårdcentralen, du kan behöva akutvård.

Nej, detta är inte en klickbait-rubrik från Expressen, utan hur Capio, Sveriges största privata sjukvårdskoncern, resonerar för att kunna casha in lite extra skattemedel inför bolagets kommande bokslut. 

För SVT Stockholm berättar nu en visselblåsare från företaget att chefer på Capio hejat på läkare att registrera helt vanliga besök på särskilda boenden, till exempel för munblåsor eller nageltrång, som akutbesök.

Varför? Jo, för att företaget för ett akutbesök kan fakturera regionen en extra avgift. Mer klirr i kassan helt enkelt. Och notan – den skickas i vanlig ordning till skattebetalarna.

Den svenska vården befinner sig i den värsta ekonomiska krisen sedan 90-talet. I Region Sörmland har det lagts ett varsel på 700 tjänster och anställningsstopp. I Region Stockholm höjs skatten med 30 öre, ändå måste de budgetera med ett underskott på drygt fyra miljarder. 

Svantesson vill inte stötta välfärden

Finansminister Svantesson vill inte kompensera välfärden för inflationen, hon tycker att regionerna behöver se över kostnaderna och effektivisera (läs: sparka folk).

Men inte i en mening nämner hon det svarta hålet som skattemedlen rinner ut i. Storkapitalets. 

För stort kapital, det har Capio. Eller i rättare sagt deras ägarbolag Ramsay Health Care, en australisk koncern med vårdbolag i bland annat Storbritannien, Malaysia och Hongkong.

I april förra året spekulerades det om en försäljning av bolaget, då ville bland annat Förenade Arabemiraten buda 141 miljarder kronor för att casha in på svenskarnas åkommor.

Privatvårdslobbyister dejtar regeringen

Men mycket vill ha mer. Branschorganisationen Vårdföretagarna, som Capio är medlemmar i, skickade i september ett brev till civilminister Erik Slottner (KD) med en begäran.

Sedan Tidöregeringen tillträdde har olika ministrar träffat representanter från Vårdföretagarna åtminstone 20 gånger. 

Branschorganisationen ser ett behov att utreda Lagen om valfrihet (LOV) för att bättre gynna de privata aktörerna inom vård och omsorg.

De begär alltså att få en lika lukrativ finansieringsmodell på plats som den svenska skolan dragits med i årtionden.

Något vi äntligen, efter år av krigande, är på väg bort ifrån. Det vill säga om skolminister Lotta Edholm kan hålla sitt ord. 

Vårdsystemet är svårt sjukt

Men problemet är inte främst vinsternas storlek, utan vad incitamentet vinst gör med vården.

Yrkesprofessionella läkare, som för några extra tusen i månaden fuskar med loggen.

Politiker, som låter sig sönderkorrumperas för framtida karriärsmöjligheter i näringslivet. 

Och svenskarna blir till en ofrivillig gisslan, vi vill bara ha vård när vi behöver det. 

Ett nageltrång kräver ingen akut åtgärd, men vårt sönderprivatiserade välfärdssystem är svårt sjukt och behöver hjälp. Och det är nu.


Naomi Grossman praktiserar på Arbetets ledarredaktion inom ramen för Aftonbladets ledarskribentsutbildning.