Så mycket dyrare har julmaten blivit – historisk ökning
Julbordet har blivit rejält mycket dyrare. På två år har matpriserna ökat med 35 procent.
Under de senaste årens höga inflation har mycket blivit dyrare. Och maten är inget undantag. Många av de klassiska rätterna på jultallriken har stigit rejält i pris de senaste två åren, som sill (20 procent), gravad lax (28 procent), ägg (42 procent) och fläsk och nötkött (23 respektive 20 procent).
I snitt har livsmedel blivit 25 procent dyrare under perioden enligt den senaste inflationsstatistiken från SCB för oktober 2021 och
2023. Allra mest har vitkål och gul lök ökat i pris (76 respektive 73 procent).
Prisökningen på mat under 2022 var historisk.
– Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolvmånadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, sa John Eliasson, prisstatistiker på SCB i mars 2023.
Men det finns ljus i tunneln. De stora prisökningarna verkar ligga bakom oss. Det senaste året har maten bara blivit 7 procent dyrare och sedan i somras syns ingen ökning alls.