Under de senaste årens höga inflation har mycket blivit dyrare. Och maten är inget undan­tag. Många av de klas­siska rätterna på jultallriken har stigit rejält i pris de senaste två åren, som sill (20 procent), gravad lax (28 procent), ägg (42 procent) och fläsk och nötkött (23 respektive 20 procent).

I snitt har livsmedel blivit 25 procent dyrare under perio­den enligt den senaste inflationsstatistiken från SCB för oktober 2021 och
2023. Allra mest har vitkål och gul lök ökat i pris (76 respektive 73 procent).

Prisökningen på mat under 2022 var historisk.

– Vi får gå tillbaka till 1951 för att hitta den senaste tolv­månadersperioden då matpriserna ökade med över 20 procent, sa John Eliasson, prisstatistiker på SCB i mars 2023.

Men det finns ljus i tunneln. De stora prisökningarna verkar ligga bakom oss. Det senaste året har maten bara blivit 7 procent dyrare och sedan i somras syns ingen ökning alls.