Facket varslar om strejk på Klarna – vd Sebastian Siemiatkowski sprider osanning
Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski sprider felaktigheter om facket
Facket Unionen och Sveriges Ingenjörer har varslat om strejk på Klarna.
Arbetet med att få till kollektivavtal hos betalningsjätten har tagit åratal. Om inget händer kommer berörda tjänstemän på huvudkontoret i Stockholm gå ut i strejk den 7 november klockan 10.30, rapporterar Arbetet.
Samtidigt har Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski twittrat om strejken. Bland annat påstår han att Unionen hotar med att svartlista alla som inte deltar i strejken från alla möjliga framtida medlemsskap i fackförbund.
Detta stämmer inte. Nya Mitten förklarar vad som gäller vid strejk.
Får man strejkbryta?
Det är inte olagligt att som medlem i ett fackförbund bryta strejken och arbeta trots att kollegorna strejkar. Det bryter dock mot fackförbundens stadgar vilket kan leda till att du utesluts.
Om du arbetar i stället för strejkar får du lön från din arbetsgivare.
Är du inte medlem i ett fackförbund kan du inte tas ut i strejk, men du har rätt att trots det lägga ned arbetet och arbetsgivaren har då inte rätt att straffa dig, men då får du varken lön eller ersättning från facket.
Hur fungerar ersättningen?
Vid en strejk används det som kallas strejkkassan av fackförbunden. Det är en fond som består av medlemmarnas pengar och används till att ge anställda som av facken tagits ut i strejk konfliktersättning.
Du kan också få konfliktersättning om arbetsgivaren svarat med en så kallad lock-out, det vill säga sagt att du inte får gå till jobbet.
Hur stor ersättningen är beslutas av ditt förbund inför gällande strejk.
Portas jag från alla fack?
Inget fackförbund kan fatta beslut om vilka andra fackförbund har som medlemmar.
Det vore inte ens lagligt att utan samtycke från den enskilde dela den här typen av medlemsuppgifter mellan olika organisationer.
Kan det bli sämre med kollektivavtal?
Ett kollektivavtal är ett golv arbetsgivaren och facket förbundit sig till att hålla så länge avtalet gäller. Det reglerar villkor, löner och vissa försäkringar, men är inte ett tak på vad arbetsgivaren har rätt att erbjuda sina anställda.
Man får alltid ha bättre villkor, försäkringar och löner än det kollektivavtalet anger, men man får aldrig ha sämre.
Så hur ska man egentligen tänka om kollektivavtal och inför en strejk?
Klart är att du i alla fall inte ska lita på allt VD:n säger. Har du frågor och funderingar kan du höra av dig till ditt eget fackförbund eller en representant vid din arbetsplats.
Mer om hur en strejk fungerar och om alla steg i processen kan du läsa längst ned i denna artikel från Arbetet.