Efter 14-åringens död på sommarjobbet: ”Fruktansvärd tragedi”
Den 14-åriga pojken som under måndagen miste livet i en arbetsplatsolycka sommarjobbade på ett jordbruk. Att någon under 18 år omkommer i arbetslivet är väldigt ovanligt. Senast det skedde var 2008.
Under sina 40 år inom polisen har Thomas Fuxborg aldrig varit med om något liknande. Att ett barn mister sitt liv i en arbetsplatsolycka.
Han har varit med om flera dödsolyckor med unga personer som kört fyrhjulingar påverkade av alkohol men inte att någon så ung person omkommer på jobbet.
– Det är klart man blir påverkad. Det är en fruktansvärd tragedi för anhöriga till pojken, för arbetsgivaren och för vänner och kamrater naturligtvis. Det känns väldigt onödigt, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson på polisen.
Pojken som omkom var endast 14 år. Det är mycket ovanligt att ett barn dör på jobbet. Senast någon under 18 år miste livet i en arbetsplatsolycka var 2008, visar Arbetsmiljöverkets statistik.
Då omkom en 15-årig flicka på sitt sommarjobb. Hon sommarjobbade på det småländska sågverket Sävsjöström Trä och skulle rensa takrännor från träflis när hon ramlade genom en lucka och föll runt sju meter.
Sommarjobbade på jordbruk
Det var under måndagskvällen vid halv tio-tiden som den 14-åriga pojken hittades i skogen utanför det lilla samhället Marbäck söder om Ulricehamn.
Pojken hade sommarjobbat på ett jordbruk hela sommaren.
– Han har kört med gräsklippare och hjullastare och sådant där, mindre fordon som han arbetat och kört med, säger Thomas Fuxborg.
Men när föräldrarna inte hör av pojken efter arbetsdagens slut slår de larm. Räddningstjänsten kopplas in. Senare på kvällen hittas pojken under ett fordon. Enligt händelserapporten från när polisen tog fordonet i beslag handlar det om ett ”mindre arbetsfordon/traktor”. Pojken har hamnat under fordonet och klämts ihjäl.
När man är så ung ska arbetet vara lätt och ofarligt. Får man verkligen jobba med att köra sådana här maskiner då?
– Jag pratade med förundersökningsledaren om detta igår och han och åklagaren som är inkopplad ska titta på det här, vilka regler som gäller eftersom det är på privat mark och inhägnat område, säger Thomas Fuxborg.
Flagga på halvstång
I Marbäck bor cirka 500 personer. Här har kyrkan hållit extra öppet för att hantera sorgen.
Under tisdagen flaggade pojkens skola, Stenbocksskolan i Ulricehamn, på halv stång.
Skolan har även hållit öppet för elever och medarbetare som behöver ”stöd och gemenskap i en svår stund som denna”, som kommunen skriver på Facebook.
På fredag hålls en längre minnesstund för elever och vårdnadshavare på skolan.
– Det är en hemsk nyhet och våra tankar går till de närmaste och deras vänner och klasskamrater, så klart, säger Daniel Rundgren, rektor på Stenbocksskolan, till P4 Sjuhärad.
Enligt honom har skolan aktiverat sin krisplan med bland annat kuratorer på plats.
”Inspektion i närtid”
Martin Wennerström, tillförordnad regionchef i Väst på Arbetsmiljöverket, säger att de nu jobbar med att få grundläggande uppgifter bekräftade från Polisen, som ålder och vilken tid arbetet utförts. En inspektör har utsetts i ärendet. Och de har fått in rapport från polisen och en anmälan om dödsfall från arbetsgivaren.
– Vi kommer naturligtvis att titta på det här och vår ambition är att göra en inspektion i närtid, men inte den här veckan, säger han.