På tisdagsmorgonen larmades polis, ambulans och räddningstjänst till plaståtervinningsföretaget Omni Polymers i Ängelholm.

Två män hade förlorat medvetandet på grund av att giftig rötgas hade bildats inuti en tank som de skulle rengöra.

Efter en komplicerad räddningsaktion lyckades man få ut männen ur tanken, men deras liv gick inte att rädda. En av dem avled på platsen och den andra senare på sjukhus.

”Djupt bedrövad”

– Jag är djupt bedrövad över den tragiska händelse som inträffade i morse på vår fabrik i Ängelholm. Våra tankar går till anhöriga och kollegor i denna svåra stund, säger Josef Tapper, vd Omni Polymers, i ett pressmeddelande.

Enligt Josef Tapper har företaget tagit in professionell hjälp för att stötta kollegor och anhöriga till de både offren.

– Vi arbetar nu för att ta reda på hur denna tragiska olycka kunde ske. Det är ett arbete som leds av ansvariga myndigheter, där vi bistår på alla sätt vi kan.

Utreds som arbetsmiljöbrott

Händelsen utreds som ett arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Men någon teknisk undersökning har ännu inte kunnat genomföras då det finns risk att tanken fortfarande är gasfylld.

– Just nu försöker man på ett säkert sätt tömma tanken för att kunna göra en teknisk undersökning av själva olycksplatsen. Och det hålls förhör med personer som man tror kan lämna uppgifter i sak om händelseloppet och som känner till hur man utför det här arbetsmomentet, säger ansvariga åklagaren, Christer Forsman på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

Finns det något i dagsläget som tyder på att det rör sig om ett arbetsmiljöbrott?
– Utgångspunkten är att det finns anledning att misstänka brott med hänsyn till de omständigheter som ändå framkommer. Men det innebär inte att det går att utesluta att det rör sig om en olycksändelse. Sen får vi se vad utredningen ger.

Sex personer från räddningstjänsten fördes till sjukhus efter insatsen för observation.

– De fyra brandmän som vårdas i Ängelholm mår bra. Det gör även de andra två som fördes till Helsingborgs lasarett. Vi sätter in krisstöd till våra anställda, säger Lars Scotte, räddningschef Höganäs, till SVT.