Efter masskjutningen – FoC Farsta Fotboll vill hellre ha finansiering än politikerbesök
Efter skjutningen i Farsta Centrum åkte Magdalena Andersson ut och nattvandrade. Johan Pehrson kom förbi och grillade. På FoC Farsta fotboll, som länge jobbat trygghetsskapande, uppskattar klubbchefen Anna Fernström uppmärksamheten. Men allra helst vill hon ha stabil finansiering.
21 skott. Avlossade med automatvapen. På en lördag i ett centrum fullt av människor. Och plötsligt pratar alla om Farsta.
På ett sätt var dådet en fortsättning på Stockholms dödliga gängkonflikt. Samtidigt var det någonting helt nytt.
– Det påverkar oss jättemycket. Vi har många spelare och ledare som var där när det hände och tvingades ta skydd från kulorna. Sedan är det väldigt många här som känner Elias, säger Anna Fernström, klubbchef för FoC Farsta Fotboll.
15-årige Elias, ett av två dödsoffer för masskjutningen i lördags, spelade fram tills för något år sedan för klubben. Han hade också ställt upp ideellt som matchdomare. Klubben är full av ungdomar i samma ålder.
– Vi är luttrade i Farsta, det har varit mycket skjutningar och bomber. Men våra ungdomar vet var det bor gängkriminella, vilka portar man ska undvika. Men nu hände det på en plats som nästan alla i Farsta passerar om inte dagligen så varje vecka. Det blir nära på ett helt annat sätt, säger Anna Fernström.
Vill ha stabil finansiering
FoC Farsta Fotboll har länge arbetat trygghetsskapande i området. Med nattvandringar och gratis drop-in-fotboll på helger och lov.
Efter centrumskjutningen beslutade styrelsen att dra i gång sommarlovsfotbollen tre veckor tidigare än planerat. En privat insamling gjorde det möjligt. Varje kväll bjuder klubben nu på grill, musik och häng.
I går kom arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) ut och grillade. I förrgår var oppositionsledaren Magdalena Andersson (S) på plats för att nattvandra.
Ökat intresse är positivt, säger Anna Fernström.
– Men det som är viktigt för oss är att landa i en långsiktigt stabil lösning sen när sommaren är slut. Vi är superglada att 120–150 ungdomar vill spela fotboll med oss under loven, men det är slitsamt att söka medel från olika håll och ändå knappt få ihop det. Vi bemannar utifrån ett minimum och ändå är det som att vi blir ifrågasatta av det offentliga.
Inga råd med heltidsanställda
Föreningen har inga heltidsanställda. Pengarna räcker inte. Just nu jobbar den deltidsanställda personalen dygnets alla vakna timmar.
– Men vi behöver också tänka på arbetsmiljön, vi behöver också göra riskbedömningar, vi behöver ha mötestid och administration. Ibland är det fascinerande hur samhället bara förlitar sig på att de ideella krafterna ska vara oändliga, säger Anna Fernström.
Det är skillnad om båda föräldrarna har kontorsjobb med möjlighet till flex eller om man är ensamstående med dubbla jobb och sena kvällar.
Både villakvarter och fattigdom
Ideellt arbete är intimt förknippat med föreningslivet. FoC Farsta Fotboll är som alla andra föreningar beroende av sina volontärer. Men klubbens värdegrund bygger på inkludering. Det kräver förståelse för skillnaden mellan Farstas välmående villakvarter och mer utsatta delar.
– Det har blivit viktigt för oss att prata öppet om att förutsättningarna för ideellt arbete kan vara helt olika, säger Anna Fernström.
– Det är skillnad om båda föräldrarna har kontorsjobb med möjlighet till flex eller om man är ensamstående med dubbla jobb och sena kvällar. Var och en får bidra utifrån sin förmåga. Det ska kännas lika bra i magen för alla att vara här.
Magdalena Andersson: ”Ödsligt”
Anna Fernström är egentligen ”inte ett dugg fotbollsintresserad”. Däremot är hon mamma. Till en pojke som är något år yngre än Elias och nu behöver den vänskap klubben ger.
– Min son får ett sammanhang där man sörjer tillsammans och stöttar varandra, säger hon.
– Jag ser vilket starkt verktyg fotbollen är. Många av de här barnen inser att även om jag inte själv blir fotbollsproffs så är fotbollen en gemenskap, en struktur för att hålla mig borta från det som kan göra mig illa.
Hur tror du att sommaren i Farsta blir?
– Jag tror och hoppas att det kommer bli en fin sommar, säger Anna Fernström.
– Men jag var i samma grupp som Magdalena Andersson på nattvandringen, hon konstaterade själv att det var så ödsligt överallt. Det är egentligen helt fel en skolavslutningskväll. På vår drop-in-fotboll som stängde klockan 21 var det fullt. Men hela Farsta ska vara tryggt för unga, inte bara baksidan av vår idrottsplats.
FoC Farsta Fotboll
FoC Farsta Fotbolls trygghetsskapande arbete har lyfts fram som ett föredöme av polis och sociala myndigheter. Samtidigt sliter klubben med finansieringen.
Under parollen ”Fotboll för Farsta” anordnar föreningen gratis drop-in-fotboll på helger och lov. Klubben deltar också i nattvandringarna i stadsdelen.
2019 startade klubben Farstafonden som delar ut ekonomiskt stöd till unga som inte har råd med resor eller fotbollsutrustning.
Namnet FoC Farsta kommer från en sammanslagning av Farsta AIK och IF Cobran 1 november 1977. Föreningens hemarena är Farsta IP.