Om Ronnie Allzén, ordförande i metallklubben på Rönnskärsverken, har haft en hektisk dag?

– Jajamensam. 

Klockan 02.25 startade branden på Bolidens anläggning i Skelleftehamn som ligger i Skellefteå kommun. Tjocka moln av svart rök steg över halvön där verket ligger. Bara några timmar senare meddelade Boliden att all produktion stoppas i flera veckor framöver. 

Runt 880 personer arbetar på Rönnskärsverken. 

– I första ledet har de blivit hemskickade med lön. Sedan kommer de att få börja återuppta felsökning och produktion vartefter de kan, säger Ronnie Allzén.

Ständig kontakt med Boliden

Bland metallklubbens medlemmar har frågorna varit många. 

– Vi är på väg in i semesterperioden och det finns frågor om beredskap och övertid. Det är alla frågor mellan himmel och jord egentligen, säger Ronnie Allzén.

– Det svar vi kan ge är att vi kommer att ta det dag till dag. Vi sitter i princip ständig kontakt med företaget om hur vi ska gå vidare. 

Räddningstjänsten har med stöd av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ägnat hela tisdagen åt släckningsarbete. 

Prio ett: ”Finnas där”

Även facket har temporärt ställt om till en form av krisorganisation.

– Lite så är det ju, man har inte tid att tänka på annat än medlemmarna. Vi har aldrig varit med om en så här stor händelse. Corona var stort i sig, men det här kom så plötsligt, säger Ronnie Allzén.

– Just nu är prio ett att finnas där för våra medlemmar så att de får information och känner sig trygga i att vi jobbar för att hitta en väg framåt.

Branden på Rönnskärsverken

Rönnskärsverken är Bolidens största produktionsenhet och med runt 880 anställda en av regionens största arbetsgivare. 

Smältverket tar emot koppar och bly från Bolidens egna gruvor samt återvinner metaller ur elektronikskrot. 

Branden utbröt i anläggningens elektrolysverk klockan 02.25 på tisdagsmorgonen. Inga personskador har rapporterats i samband med branden. 

Källa: Boliden