Polisen har de senaste åren fått stort fokus på grund av brottslighet och ett ökat behov av säkerhet.

Seko Polisen anser att det är viktigt att detta arbete uppmärksammas och att polisens roll i samhället är avgörande för att upprätthålla ordning och trygghet.

Men det är också viktigt att ledningen och politikerna ser alla yrkesgrupper inom Polismyndigheten och att det inte bara är poliserna som måste uppvärderas, vilket de verkligen behöver göras, utan även alla övriga polisanställda.

En arbetsuppgift – ett arbete

Alla polisanställda inom Polismyndigheten utför olika arbetsuppgifter och Seko Polisen anser att det är oerhört viktigt att dessa uppgifter värderas efter prestation och inte efter en yrkestitel.

En arbetsuppgift är ett arbete, oavsett om det utförs av en polisman, civilanställd eller någon annan.

Om två personer utför samma arbetsuppgift, bör de också ha samma lön. Följs detta kommer det att innebära att värnandet om den grundläggande rättvisan upprätthålls inom Polismyndigheten och att inte ojämlikhet kvarstår.

På samma sätt som det är fel att kvinnor och män som utför samma arbete har olika lön, är det också fel att vissa yrkesgrupper inom Polismyndigheten har högre lön än andra som utför likvärdiga arbetsuppgifter.

Det är viktigt att uppenbara orättvisor åtgärdas oavsett om det är inom en organisation eller i samhället i stort. Det är en grundläggande moralisk plikt som alla berörs av.

Upprörande behandling

Det är hög tid att uppmärksamma den diskriminering som förekommer inom Polismyndigheten när det gäller anställdas löner.

Ett exempel är fallen med Camilla och Jonas som bytt jobb till Tullverket på grund av just detta.

De fick inte bara en bättre lön utan även en arbetsplats där alla anställda behandlas på ett likvärdigt sätt oberoende sina anställningskategorier.

Det är upprörande att en myndighet som ska stå för rättvisa och jämlikhet behandlar sina egna anställda på ett sådan sätt.

Det är dags att arbetsgivaren inom Polismyndigheten tar sitt ansvar och befäster en kultur där alla polisanställda är lika värda.

Eliminera orättvisa

Det handlar inte bara om att betala en rättvis lön utan också om att ge samma möjligheter och behandling oavsett befattning och speciellt när man utför samma arbetsuppgifter till exempel som brottsutredare eller operatör på en ledningscentral.

För att uppnå en mer jämlik och rättvis lönepolitik inom Polismyndigheten krävs det både politisk vilja och insatser från politikerna och arbetsgivaren, men även fackföreningarna inom Polismyndigheten.

Det betyder att alla parter måste följa strikta regler och identifiera och eliminera faktorer som orsakar orättvisa.

Fler måste reagera

Seko Polisens uppmaning till alla som funderar på att söka jobb inom Polismyndigheten är att tänka efter noga innan ni tar steget.

Detta är just nu inte en arbetsplats där ni kan förvänta er likabehandling eller rättvisa när det gäller lönerna.

Vi behöver fler som reagerar och säger ifrån, det är först då som arbetsplatserna inom Polismyndigheten kan i verkligheten bli inkluderande och jämlika.

Låt oss tillsammans stå upp för en mer jämlik arbetsmiljö och uppmana ansvariga att se till alla polisanställda får de löner och förutsättningar som de förtjänar.