Arbetet publicerade på tisdagen ny statistik från SKR som visar att många fortfarande är timanställda i äldreomsorgen, trots tidigare hård kritik från bland andra Coronakommissionen.

Sedan kommissionen i december 2020 slog fast att andelen timanställda måste minska kraftigt har en minskning visserligen skett, men endast från 21,1 till 19,8 procent.

Nedgången blir ännu mindre om man räknar in även andelen visstidsanställda med månadslön.

– Jag blir arg och provocerad, säger Kommunals ordförande Malin Ragnegård om siffrorna.

”Avslöjar en lögn”

Hon säger att det behövs högre bemanning både för att fler anställda ska orka stanna inom äldreomsorgen och för att fler nya ska välja yrket. Det brukar Kommunal framföra och då ofta få svaret att det inte finns någon personal att anställa, enligt Malin Ragnegård.

– Det här visar att det är en lögn, säger hon om siffrorna över andelen visstidsanställda.

Hon menar att de avslöjar att det faktiskt inte råder brist på personal att anställa.

– Det är ganska lågt hängande frukt att börja med att tillsvidareanställa dem som redan finns i organisationen som vikarier, säger hon och hävdar att det som det råder brist på är ambitioner hos arbetsgivarna.

Du blir provocerad av siffrorna, men blir du förvånad?
– Nej, tyvärr blir man inte så förvånad. Någonstans hade jag väl hoppats att man hade tagit till sig någonting. Men jag blir inte förvånad, men väldigt besviken.

”Dyra kortsiktiga beslut”

Malin Ragnegård tror att den långsamma förändringen handlar om att arbetsgivarna vill precisionsbemanna, höja och sänka bemanningen utifrån när det är allra mest att göra.

– Man vill utnyttja personalen utifrån ekonomin och inte utifrån behoven.

Men hon menar att det som ser billigare ut kortsiktigt kostar mer i långa loppet. När arbetsgivare till sommaren behöver ta in bemanningsföretag och betala personal för att flytta sin semester.

– Massvis med pengar går till utgifter som inte hade behövts med en mer långsiktig planering och ordentlig bemanning med några marginaler, hävdar Malin Ragnegård.